Experter: Inget storkrig på gång

Konflikten i Mellanöstern har eskalerat i och med de amerikanska och brittiska bombningarna av mål i Jemen. Men i nuläget väntar inget storkrig i regionen, tror experter.

Amerikanska marinen i Röda havet. Arkivbild.

Amerikanska marinen i Röda havet. Arkivbild.

Foto: USA:s militär/AP/TT

Mellanöstern2024-01-12 08:48

Att kriget i Gaza kan leda till större konflikt i regionen har experter varnat för sedan 7 oktober, då terrorstämplade Hamas gick till attack mot Israel.

– Den här typen av konflikter i Mellanöstern har en tendens att sprida sig, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi, tidigare forskare på FOI.

Men Atarodi tror inte att regionalt storkrig väntar.

– De stora länderna i regionen har inte något politiskt intresse av det, säger han.

– Sedan finns andra underordnade intressen. Man vill skapa bekymmer för USA och Israel. Man vill markera gentemot Israels agerande i Gaza och markera gentemot USA att detta inte är acceptabelt.

"Allvarligt"

Inte heller Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI, tror på något storkrig. Däremot kan lokala våldsamheter förvärras, exempelvis mellan Israel och Hizbollah i Libanon.

– Den konflikt som pågår där är väldigt allvarlig. Den har inte tippat över i ett fullskaligt krig ännu, men skulle kunna göra det nu, säger han.

Även konflikterna mellan USA och Iran, samt Israel och Iran, skulle eventuellt kunna trappas upp, tror Lund.

– Det här är ännu en droppe i ett glas som börjar närma sig fullt.

Anders Persson, expert på Israel-Palestinakonflikten är inne på samma linje – bombningarna skärper existerande konfliktlinjer.

– Ryssland och Iran har redan fördömt bombningarna, Kina kommer säkert också att göra det. Det är oklart hur huthimilisen kommer att svara, det kan bli ökad risk för attacker mot amerikanska baser i regionen, säger han.

– Men jag tror att det är många steg kvar innan vi når fram till ett storkrig, även om det inte är helt klart vad olika aktörer vill. Iran, Ryssland och Kina är slutna, som svarta boxar, svåra att analysera.

Viktig handel

Det finns olika skäl till att stora länder i regionen inte vill se ett storkrig, enligt Atarodi.

– För gulfländer som Saudiaraben och Förenade arabemiraten är fria flöden oerhört viktigt för deras välmående. Tio procent av världshandeln passerar genom Röda havet så störningar där påverkar hela regionen.

Huthirörelsen har varnat USA och Storbritannien för att de kommer att få betala ett högt pris. Det återstår att se om bombningarna kommer att leda till nedtrappning eller ytterligare eskalering, enligt Atarodi som pekar på att den Iranstödda Huthirörelsen skaffat sig erfarenhet och kapacitet genom kriget i Jemen.

– De kan utgöra ett hot i Röda havet men också på andra håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!