Ledsen klumpfisk räddad av pappersdockor

En ensam klumpfisk blev tydligt deprimerad när akvariet i japanska Shimonoseki stängde för ett halvårs renovering. Då kom skötarna på en otippad lösning.

Klumpfisken i sitt akvarium i den sydjapanska prefekturen Yamaguchi.

Klumpfisken i sitt akvarium i den sydjapanska prefekturen Yamaguchi.

Foto: Shimonoseki Marine Science Museum/Kaikyokan via AP/TT

Japan2025-01-22 20:07

Kort efter att besökare slutat komma tappade jättefisken sin aptit, började simma in i akvariets väggar och verkade allmänt sjuklig. Skötarna famlade i mörkret, men anade att fisken helt enkelt kände sig ensam.

I ett sista försök att rädda fisken hängde de därför upp sina arbetskläder på pappersdockor i mänsklig storlek – toppade med foton på leende ansikten – och placerade dem invid akvariet. Nästa morgon åt klumpfisken mat för första gången på runt en vecka.

Enligt akvaristen Moe Miyazawa har fisken sedan dess mått stadigt bättre.

– Jag märkte att den tittade på oss när vi satte upp dockorna, men jag trodde aldrig att den skulle börja äta redan nästa dag, säger hon.

Klumpfisken, även kallad solfisk eller mola mola, kan väga upp till två ton och är därmed den största nu levande benfisken. Exemplaret i Shimonoseki anlände till akvariet i februari i fjol från Japans Stillahavskust och blev snabbt en favorit bland besökarna.

Fakta: Klumpfisk

Det finns fyra olika klumpfiskarter, varav den största heter just klumpfisk (Mola mola).

Den minsta blir 80 centimeter lång, de övriga kan bli uppåt fyra meter och väga upp till två ton.

Klumpfiskar har ett säreget utseende – de är kraftigt sammantryckta från sidorna och kroppen är rund eller långsträckt oval. Munnen är trutande.

Klumpfiskar är långsamma simmare som lever i fria ytvatten i varma och tempererade hav.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!