Saftiga böter för regelbrott i Victoria

Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien, säger vid en presskonferens att de som bryter mot coronarestriktionerna i delstaten riskerar böter på över motsvarande 30 000 kronor.

Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.

Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-04 05:25

Beskedet från myndigheterna kommer efter det att man med hjälp av militär personal har knackat dörr hos personer som testat positivt för covid-19 och som enligt reglerna måste hålla sig hemma. Av 3 000 personer som kontrollerades var 800 inte hemma som de borde.

– Om det är meningen att man ska vara hemma men inte är det så riskerar man böter på upp till 5 000 dollar, säger Andrews.

– Och vid särskilt själviskt beteende, som till exempel att gå till jobbet när man har smittats, då finns alternativet att man ställs inför rätta där det maximala straffbeloppet är 20 000 dollar (motsvarande 125 000 kronor).

Omkring 500 militärer kommer att fortsätta kontrollera att människor håller sig hemma kommande dagar. Det enda undantaget som godtas vid isolering är om man akut behöver söka vård.

Polisen i Victoria har dessutom fått ökade befogenheter och kan ingripa mot personer som inte följer anvisningar om isolering.

– Med de nya befogenheterna kommer vi inte bara att kunna utdela böter – i slutändan kommer de som uppenbart och med flit bryter mot reglerna om isolering att frihetsberövas, säger Lisa Neville, polisminister i Victoria.

Delstaten rapporterar omkring 440 nya bekräftade fall det senaste dygnet, och elva dödsfall. Totalt har nära 19 000 personer bekräftats coronasmittade i hela Australien och omkring 230 personer har avlidit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!