Som kommissionsansvarig för industrin och den inre marknaden har 69-årige Breton bland annat drivit på för ökade försvarssatsningar och flitigt gått i clinch med internationella nätjättar om nya digitala regler.
Men nu lämnar han omedelbart sitt uppdrag i vredesmod. Breton anklagar ordförande von der Leyen för att ha bett Frankrikes president Emmanuel Macron om en annan kandidat i stället.
Har accepterats
"Du har bett Frankrike dra tillbaka mitt namn – av personliga anledningar som du inte vid något tillfälle diskuterat direkt med mig – och har erbjudit som politiskt utbyte en mycket mer inflytelserik post för Frankrike i nästa kommission", skriver Breton i ett brev till von der Leyen som han även lagt ut på X.
"Under de här omständigheterna – ett ytterligare bevis på tvivelaktigt ledarskap – finner jag att jag inte längre kan utföra mina tjänster i kommissionen", skriver Breton.
Uppsägningen har mottagits och accepterats av von der Leyen, berättar en av kommissionens talespersoner. EU-kommissionens ordförande meddelade sent på måndagen att Breton tillfälligt ersätts av danska kommissionären Margrethe Vestager.
Séjourné ersätter
Avhoppet fyller ytterligare på den huvudvärk som von der Leyen redan har med att få ihop nästa EU-kommission. Vem som ska göra vad i den har ännu inte presenterats, bland annat på grund av missnöje från von der Leyen om att betydligt fler män än kvinnor nominerats.
Att Breton försvinner hjälper heller inte jämställdheten, eftersom Frankrike i stället snabbt nominerat en annan man som kommissionär: avgående utrikesministern Stephane Séjourné.
Samtidigt spekuleras redan i om Breton kan bli aktuell för den nya franska regering som förre brexitförhandlaren Michel Barnier håller på att sätta ihop.
Kan underminera
Bretons beska ord riskerar att underminera von der Leyens fortsatta position. Även om hon ofta fått beröm för sina insatser har det under åren även funnits kritik mot hur hon och hennes närmaste stab velat styra de andra kommissionärernas arbete.
Inte minst i EU-parlamentet lär hennes agerande ifrågasättas.
"Kaos kring den nya EU-kommissionen. Först säger hon att alla sittande kan fortsätta om deras land vill. Men så pressar hon ändå Frankrike. Vanvettigt om det stämmer", skriver exempelvis danska S-ledamoten Christel Schaldemose på X.