På ena sidan finns Ryssland med sitt fortsatta krig i Ukraina och misstänkta hybridattacker i Östersjön. På den andra står USA:s nygamle president Donald Trump och hotar med att dra sig tillbaka om inte Europa tar ett större eget ansvar för sin säkerhet – samtidigt som han också kastar lystna blickar på det danska Grönland.
Inte konstigt då att försvarsfrågorna är akuta i EU-politiken just nu.
– Det finns en delad känsla av hur allvarligt det är. Försvaret står i centrum för EU:s agenda, konstaterar en tung EU-källa inför stats- och regeringschefernas toppmöte i Bryssel på måndagen.
Nej till lån
I princip står nästan bara en enda fråga på programmet: hur ska alla kunna satsa mer på försvaret, både för att hjälpa Ukraina och för att hålla stödet kvar från USA?
Alternativen är många, men inte alltid populära.
Starkt stöd finns för att ta upp ett gemensamt stort EU-lån, på samma sätt som när ekonomin skulle stöttas efter coronapandemin. Till det säger Sverige än så länge blankt nej.
– Jag tänker inte acceptera någon förändring i den här frågan nu. Men vi ska vara medvetna om att andra länder kommer att komma tillbaka med krav som inte vi kommer att uppskatta. Och då måste vi och Tyskland och kanske några länder till stå upp för att det går att göra strama prioriteringar, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i riksdagens EU-nämnd i fredags.
"Lär er ryska"
Andra varianter handlar om att locka fram fler privata investeringar, att omprioritera i nästa långtidsbudget i EU och rentav införa nya direkta EU-avgifter.
Inga beslut väntar än, men måndagens diskussion ska bana väg för en framstöt från EU-kommissionen redan i mitten av mars.
Natos generalsekreterare Mark Rutte – som deltar som särskild gäst på EU-toppmötet – har tydligt pekat på vad han anser att man kan spara in på i stället.
– Europeiska länder lägger lätt upp till en fjärdedel av sin nationalinkomst på pensioner, hälsovård och sociala trygghetssystem och vi behöver bara en liten del av de pengarna för att göra försvaret mycket starkare, talade Rutte inför EU-parlamentets utrikesutskott för tre veckor sedan.
Lika tydlig var han med att peka på konsekvenserna av att inte rusta upp.
– Om ni inte gör det så se till att ni lär er ryska eller åk till Nya Zeeland, sade Rutte.