När EU-ländernas stats- och regeringschefer håller extrainsatt försvars- och Ukrainatoppmöte i Bryssel beskrivs det som en "historisk vändpunkt".
Brett stöd väntas för "Upprusta EU" – EU-kommissionens plan från i tisdags i hopp om att trycka in motsvarande nästan 9 biljoner svenska kronor (800 miljarder euro) i försvaret.
Att säga ja är heller inte så komplicerat. Än så länge kommer det utan förpliktelser. Den hisnande summan bygger i praktiken mest på ett stort "om": att alla medlemsländer verkligen utnyttjar uppluckrade budgetregler till att öka på sina försvarsutgifter med motsvarande 1,5 procent av sin bnp.
Tänja på regler
Vändpunkten är ändå tydlig. Bjässen Tyskland har redan flaggat för snabba beslut om att dubbla sin försvarsbudget. I EU-kommissionens plan ingår också 150 miljarder euro i förmånliga EU-lån till försvarssatsningar för länder som inte själva kan låna så billigt.
Allt görs med en viss tänjning av EU-regler där försvarsindustri plötsligt kan ses som regionalstöd och pengar till vapeninköp maskeras som stöd för gemensam upphandling.
– Det handlar inte om att köpa vapen från butikshyllorna, betonar en tung EU-källa inför toppmötet.
Europeiska investeringsbanken gör sitt till med löften om att redan i mars ytterligare skruva på sina regler så att sådant som inte kan stöttas med EIB-pengar blir "så begränsat som möjligt", skriver chefen Nadia Calviño i ett brev till EU-ledarna.
Lån och budget
Ännu mer väntar längre fram. Om två veckor kommer EU-kommissionen med en utlovad vitbok om framtida försvar. Där ingår bland annat pekpinnar om vilka militära förmågor som EU-länderna saknar och borde satsa på gemensamt.
Trycket är också fortsatt tungt på att EU-kommissionen ska få fram ännu mer pengar, exempelvis genom gemensamma försvarsobligationer.
Hur mycket som ska satsas på säkerhet och försvar lär också bli en tung fråga när kommissionen i sommar lägger fram sitt förslag till ny långtidsbudget fram till åtminstone 2032.
På egen hand?
Mycket handlar om att tydligt visa för både USA och Ryssland – och den egna befolkningen – att Europa kan försvara sig på egen hand.
Ingen kan längre strunta i att satsa på vapen och ammunition, även om det fortfarande finns förhoppningar om att USA ska bli som förr igen.
– Försvarsutgifter håller på att bli fasta kostnader igen. Varje dag måste du betala för ammunitionen, i flera år, till Trump är död, som en EU-diplomat uttrycker det till nyhetssajten Politico Europe.