Maradonas död väcker politisk debatt

Beslutet att hålla fotbollslegendaren Diego Maradonas likvaka i Argentinas presidentpalats väcker debatt. Ett osmakligt försök från regeringen att plocka politiska poäng, anser kritiker.

Argentinas president Alberto Fernández, till vänster, och landets första dam Fabiola Yáñez vid Diego Maradonas kista under likvakan i presidentpalatset i Buenos Aires i torsdags.

Argentinas president Alberto Fernández, till vänster, och landets första dam Fabiola Yáñez vid Diego Maradonas kista under likvakan i presidentpalatset i Buenos Aires i torsdags.

Foto: Argentinas presidentkansli/AP/TT

Utrikes2020-11-27 18:35

Tumult utbröt när tiotusentals människor köade för att ta farväl av "den gyllene pojken" i Casa Rosada (Rosa huset) i Buenos Aires på torsdagen.

Landet står utan tvekan enat i sorgen över sitt älskade fotbollsgeni.

Men delade meningar råder om beslutet att låta Maradona ligga på lit de parade just i presidentpalatset.

Endast en gång tidigare har en likvaka för en idrottsprofil hållits där, 1995 då den dåvarande presidenten och motorsportsfanatikern Carlos Menem ville ge ett särskilt hedrande åt formel 1-legendaren Juan Manuel Fangio. Då begränsades ceremonin till fyra timmar och grupper om blott 50 personer släpptes in, konstaterar journalisten Pablo Mendelevich i en artikel i landets näst största dagstidning La Nación.

"Politiskt maskineri"

Den nuvarande presidenten Alberto Fernández visar upp en förment generositet när han upplåter presidentpalatset till Maradonas likvaka, samtidigt som han sätter i gång ett politiskt "maskineri för att med beprövade metoder dra nytta av folkets sorg", skriver Mendelevich.

Regeringen får även kritik för att ha organiserat ett massevenemang mitt under den pandemi som slår hårt mot Argentina. Och för att inte ha förutsett det kaos som skulle uppstå.

"Maradonas likvaka blev till ytterligare en bild av improvisation och ineffektivitet som kablades ut till världen i realtid", skriver Fernando Gonzalez , ledarskribent på landets största tidning Clarín.

Uttalade vänsteråsikter

Han är även inne på samma spår som Mendelevich.

"Presidenten och vicepresidenten lade omedelbart beslag på myten Maradona för att visa upp honom genom politikens bedrägliga filter", skriver Fernando Gonzalez. Det enda rimliga hade varit att hålla ceremonin på ett fotbollsstadion – "den enda form av tempel där Diego kände genuin lycka", tillägger han.

Att Maradonas död följs av politisk debatt är dock inte särskilt oväntat. Han hade själv uttalade vänsteråsikter och var nära vän med den bortgångne kubanske ledaren Fidel Castro, vars ansikte han hade tatuerat på ena vaden.

President Fernández kan även konstatera att Maradona var anhängare av peronismen, regeringspartiets politiska inriktning, och att han firade presidentens seger i valet 2019.

Likvakan vid presidentpalatset organiserades i samförstånd med Maradonas efterlevande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!