Talibanerna rensar i egna led och i tv

Talibanerna i Afghanistan ska sålla ut personer med "dålig karaktär" i de egna leden. De ger också nya direktiv för vad som är sedligt nog för att kunna visas på tv.

En grupp talibaner i samtal framför en väggmålning i Kabul. Arkivbild.

En grupp talibaner i samtal framför en väggmålning i Kabul. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Afghanistan2021-11-23 18:38

Talibanstyret har inrättat en kommitté vars uppdrag är att hitta och ta itu med medlemmar som bedöms ha fel karaktär.

När islamisterna kom närmare och närmare makten sökte sig fler män till det som då var ett slags gerillagrupp. Nu när de styr landet ska de organisera en statsapparat. Då har många medlemmar tjänat sina egna intressen och försämrat det så kallade islamiska emiratets rykte, enligt talibanstyrets inrikesminister Sirajuddin Haqqani.

– Det är vår ödmjuka önskan att det bör vara ett mindre antal personer (i rörelsen), men att de ska vara ädla och ärliga så att rörelsen inte skadas, säger Haqqani ett inspelat meddelande som Reuters tagit del av och verifierat.

– Jag skulle vilja be alla våra bröder att samarbeta med kommittén och inte skydda någon person med dålig karaktär baserat på personlig vänskap.

Även i tv kräver talibanerna ett mer renodlat budskap. Antalet kvinnor som medverkar ska begränsas och de ska klä sig i slöja, enligt riktlinjer från det återinrättade sedlighetsdepartementet, som ska få folket att leva enligt talibantolkningen av sharialag.

Alla program och filmer som sänds i Afghanistan ska enligt departementet följa "islamiska och afghanska värderingar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!