"Vi känner att alla struntar i oss"

För dyrt, sjaskigt och otryggt. Så säger flera boende på Bandstolsvägen om sitt bostadsområde. Men här finns också de som trivs.

Utanförskap 15 september 2019 07:00

På en soldränkt gård lagar en familj mat på grillen. Här är bra tycker de. Visst, hyran är hög, men det är inget konstigt med det, tycker de, som inte bor i en renoverad lägenhet. 

­ – Det är ännu mycket dyrare att bo i en ny lägenhet, påpekar mannen och vänder på potatisarna på grillen.

En annan familj på väg från affären säger att hyran är väldigt hög, men att området blivit lite trevligare sedan fastighetsägaren Hembla började renovera lägenheter.

Men de allra flesta vi träffar är kritiska till Hembla. Många hyresgäster här vet inte sina rättigheter eller hur hyressystemet fungerar och ställer därför inga krav, säger en ung man som är mycket kritisk mot Hembla som han säger sig ha haft många duster med.

– Hembla gör så lite de kan för att ändå kunna tjäna pengar på det. Hela gatan behöver en rejäl upprustning, säger mannen. 

 

Gatan ger på många ställen ett sjavigt intryck och det är slitet och skitigt i trapphus och på fasader. För nio månader sedan flyttade Tamer Assi in i en nyrenoverad lägenhet. Han är missnöjd.

– Det är så dålig kvalitet, redan har saker gått sönder och jag har klagat så mycket, säger han.

I hyran på runt 11 000 kronor för 80 kvadratmeter verkar man inte betala för något annat än den egna lägenheten, menar Tamer Assi som tycker att Hembla måste ta mycket större helhetsansvar. 

­ – Vi som bor här känner att alla struntar i oss, att ingen bryr sig. Det är så slitet, säger han och gör med en uppgiven gest mig uppmärksam på att det känns som att vi står på en bortglömd bakgård. 

En man på balkong ser att jag talar med människor på gatan och ropar till mig att komma in. Det ställs fram frukt och juice. Lägenheten är ljus och fräsch – och väldigt dyr, berättar han genom sin dotter Dana som går på gymnasiet och talar flytande svenska. Dessutom är läget väldigt otryggt, med mycket stök och till och med skjutningar. 

– Här känns farligt. Häromkvällen vågade jag inte gå in genom porten till vårt eget hus. Stämningen var så hotfull utanför, berättar Dana.

 

Familjen flydde kriget i Syrien för några år sedan. Lägenheten fick de genom bostadsförmedlingen när de flyttade från Emmaboda i Småland. De trodde att de flyttade till en lugn och fin universitetsstad, men kom till Bandstolsvägen. Hembla har ett stort ansvar för den otrygga miljön, menar de, som har vänt sig dit för att få byta lägenhet. Men de säger sig ha fått blankt nej.

– Så här hämnar vi bara i utanförskap. Mamma går nästan inte ut för att hon är rädd, säger Dana. 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa