Åtalade för våldtäkt kvar i häkte

De tre män som åtalats för en våldtäkt i Uppsala som sändes direkt på nätet ska bli kvar i häkte. Det beslutades när rättegången avslutades på tisdagen.

11 april 2017 08:51

Mycket talar därmed för en fällande dom mot männen. Alla tre har nekat till brottsmisstankarna. Männens försvarare yrkade att de skulle försättas på fri fot men fick inte gehör av tingsrätten, som beslutade att de ska vara fortsatt häktade i avvaktan på dom.

Advokat Stefan Walllin, som försvarar en 21-åring i målet, är förvånad över beslutet:


– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att min klient kommer att fällas för åtminstone delar i åklagarens stämningsansökan, om det inte är så att rätten vill fortsätta överlägga i häktningsfrågan vid ett senare tillfälle, säger Stefan Wallin. 

Åklagarna yrkade på fängelsestraff för alla tre åtalade. Två män är åtalade för våldtäkt, en av dem dessutom för medhjälp till våldtäkt. En tredje man, som filmade händelserna och sände dem på en Facebook-grupp på nätet, är åtalad för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet att avslöja samma brott, samt grovt förtal.

- Vi anser att straffvärdet för den man som åtalats för våldtäkt ligger på tre års fängelse. Ungefär samma straffvärde gäller för den man som åtalats för medhjälp och grovt förtal, säger kammaråklagare Pontus Melander.

- Målsäganden kommer att få leva hela livet med att filmen spridits på nätet.

För den tredje mannen, åtalad för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt, ligger straffvärdet på minst tre års fängelse, enligt åklagarna.

Åklagarna yrkar inte längre på utvisning av två av de åtalade för Facebook-våldtäkten. Det stod klart när rättegången i Uppsala tingsrätt fortsatte på tisdagsförmiddagen.

Migrationsverkets yttrande till tingsrätten visar att de båda männen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2010 respektive 2011. Det innebär att de kommit till Sverige innan de fyllt 15 år. Eftersom de dessutom vistats i Sverige minst fem år innan det aktuella brottet begåtts får de inte utvisas

- En regel i Utlänningslagen innebär förbud mot utvisning under de här omständigheterna, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Sedan Migrationsverkets yttrande redovisats för rätten meddelade åklagarna sitt beslut att dra tillbaka utvisningsyrkandet.

Rättegången fortsatte under tisdagen bakom stänga dörrar.

Under den inledande öppna delen behandlades ett antal åtalspunkter mot två av de misstänkta, bland annat innehav och bruk av narkotika. En av männen erkände merparten av gärningarna medan den andre förklarade att han inte kunde minnas händelsen. De flesta gärningarna rubriceras som ringa narkotikabrott.

Alla tre åtalade satt med sänkta huvuden, klädda i Kriminalvårdens gröna t-shirt. De svarade tystlåtet på åklagarnas och domarens frågor.

När åklagarna i förra veckan fick filmen från Facebook, som uppges visa de misstänkta övergreppen, fick rättegången flyttas fram för att rätten skulle hinna ta del av filmmaterialet.

 Alla tre har suttit frihetsberövade sedan de greps tidigt på morgonen 22 januari i en lägenhet i Uppsala.

Advokat Andreas Welin försvarar 24-åringen som filmade händelserna i lägenheten och sände dem på nätet. Mannen är åtalad för medhjälp till våldtäkt, alternativt underlåtenhet att avslöja brottet, samt grovt förtal eftersom filmen fått stor spridning. Men enligt försvararen har mannen inte haft något brottsligt uppsåt. En tidigare rättspsykiatrisk undersökning har konstaterat att mannen lider av en intellektuell funktionsnedsättning.

- Man kan ifrågasätta hur mycket han egentligen förstått av det som hänt eller av de konsekvenser hans handlande fick. Om han inte förstått så har han heller inte haft uppsåt, säger Andreas Welin.

De andra två är åtalade för våldtäkt. Enligt åklagarna var kvinnan så berusad under händelseförloppet att hon inte kunde göra motstånd och därför befann sig i en särskilt utsatt situation. Advokat Stefan Wallin delar inte den bedömningen när det gäller åtalet mot hans klient. Enligt försvararen finns det bevis för att den målsägande kvinnan inte var så berusad under de sexuella handlingarna med hans klient.

Så gott som hela rättegången har skett bakom stängda dörrar, för att skydda den målsägande kvinnan.

O

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist