Vill ha ansiktsigenkänning i klassrummet

Sverigedemokraterna i Uppsala vill att skolor inför ansiktsigenkänning. Syftet uppges vara att automatisera närvarokontrollen.

21 mars 2019 11:37

Automatiserad närvarokontroll skulle underlätta för lärare och effektivisera verksamheten, menar SD, som lämnar in sin motion till Uppsalas kommunfullmäktige den 25 mars.

– Det är viktigt att hela tiden försöka hitta nya sätt att ge lärarna bättre möjligheter att kunna koncentrera sin tid på undervisningen i stället för kringsysslor, säger Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala.

Potentialen är stor, menar han, för att kunna spara tid för lärarna och för att eleverna ska kunna fokusera på lärandet.

– Poängen är att komma bort från allt manuellt arbete som lärare tvingas utföra, i form av att pricka av alla elever och sen föra över det till ett datasystem. Det är ett arbete som berör alla lektioner och alla lärare i Uppsalas samtliga skolor. Vi menar att det finns stora volymer arbetstid att hämta hem.

Kan det inte ge en känsla av att leva i ett övervakningssamhälle?

– Just här är det viktigt att vara tydlig. Det finns inget behov av att spara foton i en bildbank och är man bara tydlig med det så tror inte att någon kommer att uppleva det som negativt, säger Simon Alm.

Sverigedemokraterna har hämtat sin idé från Skellefteå, där en gymnasieskola provat ansiktsigenkänning för att registrera elevnärvaron på sina lektioner. Datainspektionen granskar nu om detta är förenligt med dataskyddsförordningen GDPR eftersom de smarta kamerorna använder biometriska data, med personuppgifter som kan vara känsliga, i syfte att identifiera personer.

– En sån sak som att veta hur kamerorna hanterar det faktum att ett utseende förändras när barn växer, det kan vi förhoppningsvis lära mer av från Skellefteå, säger Simon Alm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg