Vill göra motocross till en sport för alla

En motocrossförening för alla. Det är tanken bakom MCK 4 ALL, föreningen som tröttnade på snabbåkarna och machoklimatet inom motocrossvärlden.

31 maj 2019 16:01

På Knutby motorstadion yr dammet bakom de små motocrosscyklarna. Bredvid står föräldrar och hejar på sina barn som far fram på banan. För de flesta av barnen är det första gången de provar på att åka motocross.

– Tanken med vår förening är att den ska vara för alla. Det är inte att köra fort som räknas, utan att ha kul, säger Ulla Thorslund, som driver MCK 4 ALL tillsammans med sin man Per Thorslund.

Ulla Thorslund arbetar till vardags som psykolog för barn och ungdomar och driver föreningen på sin fritid. Hittills har det varit något av en framgångssaga. Tidigare i år blev de nominerade på Eldsjälsgalan under kategorin "Årets ledare".

– När vi startade föreningen i december 2016 räknade vi med att vi skulle bli en 20-30 stycken. Idag är vi nästan 400, säger Ulla Thorslund.

Föreningen har tidigare anordnat tjejträffar och hoppas på att få till fler sådana i framtiden. De har även planer på att anordna motocross för både seniorer och funktionsnedsatta.

– Traditionellt sett har det mest varit svenska män som åker motocross och det är lite av en machokultur. Vi måste bryta normer. För oss handlar det om att vara inkluderande och att ha en bra gemenskap, säger Ulla Thorslund.

Förutom glada amatörer har föreningen dock också medlemmar som tävlat professionellt, både i Sverige och internationellt.

Motocross kräver mycket utrustning och det är svårt för många att ha råd och möjlighet att utöva sporten. Ulla Thorslund tror att föreningen kan få många som annars aldrig skulle kunnat prova på det att bli intresserade. Dagens evenemang anordnades i samarbete med Karlström Motor AB och Berg Racing som lånade ut motorcyklar åt klubben.

– Det är roligt att hjälpa gräsrotsrörelser. Det finns inte så många prestigelösa klubbar kvar, säger Daniel Söderqvist på Karlström Motor. Han fick kontakt med föreningen när han besökte motocrossbanan med sin son.

– De flesta av hojarna här är mina barns, säger Daniel Söderqvist.

Alla barn som är med och kör i dag får en guldmedalj. En som nyss kört klart banan och stolt visar upp sin guldmedalj är Ida Askvid som är 10 år gammal. Hon provar att köra motocross för första gången i dag.

– Det var jättekul men ganska läskigt, säger Ida Askvid.

Fyra dagar i veckan är föreningen på plats på Knutby motorstadion. Ulla Thorslund hoppas på att det kan bli mer i framtiden.

– Vi sätter Knutby på kartan igen, fast på ett positivt sätt, säger hon och ler brett.

MCK 4 ALL

Föreningen startade i december år 2016 och hade då bara några dussin medlemmar. I dag är de nästan 400 stycken och föreningen är öppen för alla.

2017 lyckades klubben få igenom ett arrendeavtal över marken vid Knutby Motorstadion, som använts som motocrossbana i över 40 år.

Knutby Motorstadion är öppen för allmän åkning på söndagar klockan 10-14. Att köra kostar 100 kr för icke-medlemmar och 50 kr för medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!