Vill folkbilda om rasistiska organisationer

Frågan om att förbjuda rasistiska organisationer är demokratisk och moralisk, inte bara juridisk. Det menar professor Sten Hagberg, som med UNT arrangerar ett panelsamtal i ämnet.

11 november 2018 18:00

Varför tillåts rasistiska organisationer i Sverige? Med den frågan som rubrik bjuder Uppsala universitet och Upsala Nya Tidning in allmänheten till panelsamtal Universitetshusets aula på måndag. Sten Hagberg, professor vid Forum för Afrikastudier, ska hålla i samtalet tillsammans med Maria Ripenberg, debattredaktör och ledarskribent på UNT.

Frågan har diskuterats mycket på senare tid, och regeringen har också öppnat för ett förbud genom en ny lag.

– Men vi ville ställa frågan på ett annat sätt. Hur kan det komma sig att de här organisationerna är tillåtna? Och vi vill inte göra frågan juridisk i första hand, utan demokratisk och moralisk, säger han.

I panelen sitter namnkunniga experter, som Peter Nobel, före detta generalsekreterare i Svenska Röda Korset och expert i FN:s rasdiskrimineringskommitté, och Heléne Lööw, historiker på Uppsala universitet och expert på högerextrema rörelser. Här finns också liberalernas kommunalråd i Uppsala Mohamad Hassan, och Evin Ismail, ledarskribent på Arbetarbladet och doktorand i sociolog på Uppsala universitet. Även forskare i juridik finns med i panelen.

– Vi vill att det ska vara ett lärorikt samtal om ett brännande ämne. I dag finns alldeles för mycket polariserad debatt. Det finns en folkbildande aspekt i det här, säger Sten Hagberg.

De finns de som hävdar att ett förbud skjuter fel, och att dagens lagar inte används tillräckligt. Vad säger du om det?

– Man kan se att polisen ändrat sin tillämpning från 90-talet när de var mycket hårdare i sin bedömning av tillstånd. Vi hoppas kunna bringa klarhet i den frågan också.

Kan du ge exempel på vad ni menar med rasistiska organisationer?

– Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är kanske det tydligaste exemplet på en rasistisk organisation som tillåts demonstrera och hålla möten på gator och torg samtidigt som de hotar och hetsar mot medborgare. Det har vi sett i Almedalen, i Ludvika, på Bokmässan i Göteborg, säger Sten Hagberg.

Samtalet inleds klockan 18.15.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa