Bröstsim har varit det självklara simsättet i Sverige. Men de senaste åren har allt fler simskolor börjat lära ut crawl som första simsätt – något som Svenska simförbundet uppmuntrat, eftersom bröstsim ofta är för svårt motoriskt att lära sig för barn under sex år.
– Barn börjar bada tidigare i dag än förr och då behöver de bli simkunniga tidigare, så resonerar Svenska simförbundet, säger Karolina Wiell som är simskoleansvarig på Upsala simsällskap.

Upsala simsällskap lär ut såväl crawl som bröstsim. Men i de yngsta grupperna är det alltså crawl som gäller, vilket i de allra minsta barnens version liknar hundsim och då handlar om att kunna simma några meter till närmaste kant. Flera andra simskolor i Uppsala har liknande upplägg.
– Det är bra att kunna olika simsätt. Crawl är väldigt skönt som motionssim och kan man det bra är det det mest energieffektiva, säger Björn Eriksson på Uppsala simskoleförening.

Klarar man sig inte med bara bröstsim då?
– Jo, det gör man. Men då får man ju vänta lite längre med att lära sig simma.
Svenska livräddningssällskapet ser däremot en fara med den ökande crawltrenden, och varnade tidigare i somras för att detta kan göra att fler drunknar. Nästan alla drunkningsolyckor sker nämligen utomhus i öppet vatten, och då är bröstsim det bästa simsättet eftersom man bland annat håller huvudet över vattnet och därmed inte blir lika kall. Risken, menar Svenska livräddningssällskapet, är att ett barn som lärt sig simma genom att crawla inte är motiverat att också lära sig bröstsim. Och Karolina Wiell håller delvis med.
– Man måste både som förälder och simlärare motivera barnet att ta till sig fler simsätt, och göra det roligt.

Karolina Wiell tycker att diskussionen mellan Svenska simförbundet och Svenska livräddningssällskapet egentligen är onödig eftersom båda förbunden jobbar för att färre ska drunkna. Men att simkunskap diskuteras välkomnar hon.  
– Föräldrar behöver fatta mer medvetna beslut när det gäller barnens simning. När barnen ska lära sig simma och vad. Vi får en hel del samtal från föräldrar som är förtvivlade över att deras barn i tioårsåldern inte kan simma. De har förutsatt att barnen ska lära sig i skolan, men det gör ju inte alla barn i dag.