"Vilken lyx att få det här"

Möbler, resor, träning, bilar, mode och smink. Det finns något för de flesta på Uppsalas 60-plusmässa som just startat.

27 mars 2019 19:58

60-plusmässan öppnade på onsdagen i IFU-arena i Gränby och håller på i två dagar. Förra året besöktes den av 6 600 personer och arrangörerna väntar minst lika mycket folk i år. Kort efter att mässans portar öppnats var det nästan proppfullt och stundtals svårt att ta sig fram mellan montrarna. Många företag vill nå dagens pensionärer som både ökar i antal och är en grupp med god ekonomi.

Flera besökte mässan för första gången. Bland dem Ann-Charlotte Lindström från Uppsala. Hon passade på att få en avancerad make up av Alva Forslund som är elev på Hagströmska gymnasiet i Uppsala.

– Vilken lyx att få det här. Jag sminkar mig annars också, men inte så här mycket. Men det viktiga är att hålla i gång och motionera. Mässan är spännande, säger hon.

Ann-Charlotte Lindström har nyss blivit pensionär. Det är ett helt nytt liv och inte så lätt att ställa om sig till.

– Men efter ett halvår känns det som om jag landat, säger hon.

Mitt emot sminket arrangeras föreläsningar och en modevisning från ett företag i Örsundsbro. Birgitta Runesdotter, som har åkt från Sala för mässan, tittar på.

– När det gäller mode så tycker jag det är viktigt att försöka hänga med och se fräsch ut. Själv köper jag inte längre så mycket kläder och köper jag så blir det mycket second hand. De kläder jag inte använder ger jag till second hand så de kan användas igen, säger hon.

Det är hennes barnbarn som inspirerat henne till det.

– Jag tror precis som många unga att vi måste tänka mer på klimat och miljö.

Ove Moltkesson från Storvreta är också miljöintresserad. Han har hittat en hopfällbar elskoter som verkar trevlig. Han har en husbil och en liten skoter skulle passa bra att ha med för kortare turer under sommarens semester.

Researrangörerna är många och intresset stort. Rederierna från Östersjön är naturligtvis på plats. Men också mer långväga arrangörer finns bland montrarna.

Margit Gustavsson och Torsten Lindgren från Uppsala gillar sol och bad och har varit i Thailand och på Mauritius åtta år i rad. Nu funderar de på mer närliggande resmål.

– Vi har alltid rest mycket och långt. Nu planerar vi att resa i grupp med buss i forna Östeuropa. Det känns tryggare när man börjar bli lite äldre. Vi har inte varit i exempelvis Prag, säger Torsten Lindgren.

Margit Gustavsson är fortfarande sugen på sol och kan tänka sig en tur till Mallorca. Dit är det inte så långt att flyga.

Fem tips för dag två

Hur håller man sig frisk? Paula Ternström, ambassadör för 1,6 miljonerklubben kåserar om kvinnohälsan och låter besökarna prova på både magstöd och Bollywood-dans.

Musik för mindfulness. Musik att drömma sig bort med och för att ta vara på nuet av Deborah Henriksson, svensk artist med rötterna i USA.

Speed-guidning genom bruken i Norduppland. En virtuell vandring genom Lövstabruk, Örbyhus slott och Strömsberg bruk med auktoriserad vallonbruksguide.

I huvudet på en bedragare. Hur skyddar vi oss mot bedrägerier? Hur vi ska tänka för att på bästa sätt skydda oss och våra pengar. Tips och råd.

Runstenar runt Uppsala. Henrik Williams, professor i nordiska språk och en av världens främsta runologer, berättar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström