"Vi vill se handling här och nu"

17 år har gått sen mordet på Fadime Sahindal och arbetet mot hedersförtryck har gett resultat. Men mer behöver göras. Det säger GAPF:s grundare Sara Mohammad. "Jag vill se att hedersvåld får en egen brottsrubricering och likställs med hatbrott. "

Foto: Noella Johansson/TT

Svar just nu2019-01-20 10:00

Vad är Fadimedagarna?

– Det är en månad av aktiviteter som genomförs över hela Sverige för att hedra och hylla minnet av Fadime Sahindal och det som hon offrade sitt liv för: frihet och kärlek. Dagarna pågår från mitten av januari och organiseras av GAPF tillsammans med ett 100-tal stödorganisationer. Under Fadimedagarna deltar politiska partier, organisationer och föreningar. Varje år har vi återkommande aktiviteter som kransnedläggning på Fadimes grav, en internationell konferens i riksdagen och en gala på Berns.

Berätta om Fadimegalan!

– Det är en gala på Berns som hyllar friheten och kärleken med tal, teater och dans. Kända artister, skådespelare, författare och politiker som står upp i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck, visar stöd och solidaritet till hedersbrotts-utsatta personer och deltar på ideell basis. Förra året uppträdde Carola, i år kommer Loreen och Tommy Körberg mfl.

Vilket tema har ni valt för Fadimedagarna i år?

– "Från ord till handling". Politiker och myndigheter har erkänt att hedersrelaterat våld finns och att mänskliga rättigheter kränks. Men det är inte tillräckligt med bara ord. Vi vill se handling här och nu.

Varför har ni valt just detta tema?

– Antalet bortförda barn ökar varje år. Enligt UD:s siffror var det 60 ärenden som fördes bort från Sverige 2017 och siffran ökade till 100 ärenden 2018. Även antalet ärenden hos GAPF med personer som söker hjälp har ökat. Likaså pratar politikerna om att inga barn ska giftas bort, men vi har fortfarande minst 132 barn i Sverige som är gifta. Det har varit mycket debatt kring religiösa friskolor, men man gör inget för att stänga dem. Ett annat exempel på att vi behöver se handling i stället för ord är att barn fortfarande tvingas bära slöja på förskolan. Endast några få politiker har engagerat sig i frågan om slöjförbud.

Vad händer i Uppsala under Fadimedagarna?

– 21/1 kommer jag och flera representanter från olika organisationer samlas på Gamla kyrkogården. Vi kommer vara flera talare från organisationer som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Uppsalas landshövding Göran Enander kommer tillsammans med mig att lägga ner en krans vid Fadimes och hennes lillasyster Songüls gemensamma gravplats och vi spelar Fadimes favoritsång One av U2 under tiden.

Vad har förändrats i samhället sen Fadimes död?

– Medvetenheten och kunskapen har ökat bland unga och bland allmänheten. Däremot har våldet blivit grövre. Vi har till exempel förövare som skurit av offret läppar, öron och näsa. Handlingar där förövaren vill visa att han återupprättat sin heder. Vi ser också att antalet dödade kvinnor har ökat och likaså antalet som söker hjälp.

Vad behöver samhället jobba mer med framöver?

– Jag vill se att hedersvåld får en egen brottsrubricering, jag tycker att det ska likställas med hatbrott. Jag vill också se att man hämtar hem barn som blivit bortförda till andra länder för att giftas bort. Kommunerna behöver fler hederssamordnare, skolor behöver uppdatera sina handlingsplaner och utbildning om hedersförtryck behöver blir obligatoriskt för alla studenter som kommer i kontakt med målgruppen. Vi behöver också förbjuda religiösa friskolor och slöja för barn samt utvärdera pengar som delas ut till organisationer. Organisationer som inte respekterar jämställdhet och demokrati ska inte få bidrag.

GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime Fadime Sahindal

Organisation grundad av Sara Mohammad

Arbetar för att alla människor ska bli behandlade lika.

Tycker inte att flickor och pojkar ska delas upp i skolan, på skolbussen, på idrotten eller i simhallen.

Vill att kvinnor ska kunna vistas i offentliga rum i förorterna utan att känna sig hotade.

Vill ta debatten från högerextremister och kulturrelativister.

Vill väcka opinionen genom att våga prata om hedersförtryck på ett sakligt och kritiskt sätt som grundar sig på FNs konventioner om barn och mänskliga rättigheter.

Fadime Sahindal kom till Sverige på 1980-talet med sin familj som är av turkiskt-kurdiskt ursprung .

Hon hade svensk pojkvän, vilket inte accepterades av hennes släktingar.

I maj 1998 dömdes hennes far och bror för olaga hot, och senare dömdes hennes bror för misshandel och övergrepp i rättssak.

Vid ett seminarium om integrationsfrågor i riksdagen 2001 kritiserade Fadime kulturmönstret i vissa invandrargrupper och samhällets oförmåga att stödja invandrarkvinnor i hennes situation.

21 januari 2002 blev hon mördad.

Fadern dömdes till livstids fängelse för mord.

Källa: NE.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!