"Vi känner oss överväldigade"

Nu är det klart. Gottsunda Mammorna som nattvandrat sedan slutet av november får en egen lokal för att utveckla sitt arbete med stadsdelens ungdomar.

5 januari 2018 12:25

– Nu har vi äntligen fått vår lokal som vi längtat så mycket efter. Det känns jättekul! Den gör att vi kan komma igång med vårt fortsatta arbete med ungdomarna, säger Delila Moghrabi som är talesperson för Gottsunda Mammorna.

Gottsunda Mammorna bildades efter bilbränderna 23 november. Det var den kvällen då några av mammorna agerade mänskliga sköldar mellan ungdomar och räddningspersonal när det blev stenkastning. Sedan dess har de varit ute och nattvandrat varje kväll.

– Vi Gottsunda Mammor känner oss överväldigade och har fått mycket hopp och tro att våra planer nu kommer att lyckas, säger Delila Moghrabi.

Mammorna vill skapa trygghet i stadsdelen där de bor och där deras egna barn som nu är små ska växa upp. Deras arbete är långsiktigt och metoden är att bygga förtroende bland ungdomarna.

Lokalen, som fastighetsägaren Carneige lånar ut gratis till mammorna, är en restaurang som stått tom en tid och som ligger på Bandstolsvägen i Valsätra/Gottsunda.

– Lokalen gör att vi kan driva våra idéer vidare. Där kommer vi att jobba på förmiddagarna med föräldrar som behöver hjälp och stöttning, och med ungdomarna på eftermiddagarna. Ungdomarna kommer att få varsin individuell plan med mål, och tydliga delmål steg-för-steg. Det kan handla om allt från skolarbete, praktik eller att hjälpa dem att söka jobb, säger Delila Moghrabi.

Tanken är att det ska bli arbetstillfällen på sikt. Mammorna själva går från sina jobb till att vandra på kvällarna. En arbetssituation som är ohållbar i längden.

Sedan starten har mammorna dessutom arrangerat olika aktiviteter för ungdomar i alla olika åldrar. Bland annat har de besökt äventyrsstället Turbo, det har varit på vattenparken Kokpunkten i Västerås och gått på bio med nästan 30 ungdomar och ett antal föräldrar. På nyårsafton arrangerade de ett stort nyårsfirande i sporthallen i Gottsunda för människor i alla åldrar.

De har också fått mycket stöd från omgivningen. Många enskilda Uppsalabor har donerat pengasummor, även företag har gett dem sponsring och som en stor julklapp till mammorna blev det när de fick ta emot pengar som skulle ha gått till personalens julklappar på Kvantum i Gottsunda.

– Nästa steg är att försöka få tag i möbler till lokalen. Utan möbler har vi ju svårt att komma igång, säger Delila Moghrabi, och tillägger att alla är inbjudna när det blir dags för invigningsfest.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof