"Vi för en dialog med polisen"

En person misstänkt för förberedelse till terrorbrott ska bland annat ha haft ritningar på Åhléns varuhus i Uppsala. Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun, uppger att de arbetar för att få uppgifterna bekräftade.

4 maj 2018 15:10

Personen anhölls natten till torsdagen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott, enligt Åklagarmyndigheten. Den misstänkte greps i Lund och ska förhöras under dagen. Anders Fridborg, som är säkerhetschef på kommunledningskontoret i Uppsala, uttalar sig om situationen.

– Jag kan inte kommentera obekräftade uppgifter, men jag har sett nyheten. Vi för en dialog med polisen för att se vilken information vi kan få fram, säger han.

Hur hanterar ni potentiella hotbilder?

– Rent generellt handlar det om att vi som kommun försöker motverka våldsbejakande extremism. Att förebygga och förhindra terror är i grund och botten polisens och SÄPO:s ansvar, säger Anders Fridborg.

LÄS MER: Terrormisstänkt hade ritningar över Åhléns i Uppsala

Hur arbetar ni för att folk ska känna sig trygga efter nyheter som denna?

– Vad som efterfrågas till stor del är ökad uniformerad närvaro i form av polis, vakter och även kameror. Detta efterfrågas och vi arbetar för att kunna lösa det.

Betonghinder på gator har tidigare valts bort. Vad är orsaken till detta?

– Hittills har detta valts bort men vi värderar och analyserar ständigt behovet av betonghinder – det kan komma att omprövas. Det är en ganska svår lösning, rent trafiktekniskt, eftersom det finns många påfartsdelar som gör det svårare att ordna heltäckande hinder. Men betonghinder diskuteras inom ansvarig nämnd. Det har inte varit aktuellt hittills, men kan bli aktuellt, säger Anders Fridborg.

LÄS MER: Inga planer på terrorhinder i Uppsala

<p>Terroristbrott enligt svensk lag</p>

Terroristbrott är enligt svensk lag sådana gärningar som kan skada staten och som bland annat kan ”injaga allvarlig fruktan” hos befolkningen eller destabilisera grundläggande politiska eller sociala strukturer i samhället.

Många brott kan klassas som terrorbrott,  bland annat mordbrand, sabotage, allmänfarlig ödeläggelse, spridande av smitta och mord.

För att dömas till förberedelse för terrorbrott krävs exempelvis att man finansierar det planerade brottet eller tillverkar, förvarar, transporterar ”eller tar liknande befattning” med något hjälpmedel för att utföra det planerade brottet.

2016 dömdes en man till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Mannen hade skaffat föremål för att tillverka en bomb.

Källor: Brottsbalken, Lag om straff för terroristbrott

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!