”Verkar vara ett bra år för algerna”

Uppsala kommun har utfärdat en varning om bad i Måviksbadet på grund av alger. Två bad till ligger i riskzonen.

23 juli 2019 18:30

Rekommendationen görs på grund av algblomning, uppger kommunen. Sedan tidigare avråds från bad i Borgardalsbadet (Lötsjön), Fjällnorabadet (Trehörningen), Fjällnora hundbad (Trehörningen) samt Fjällnora naturistbad (Ramsen).

Förra veckan noterades även Sunnerstabadet på listan, men avrådan togs bort redan efter en dag. Där var det bakterien E.coli som gjorde att kommunen avrådde från bad.

– E.coli-bakterierna i sig är normalt inte farliga men de indikerar att det skett en förorening av vattnet och att det då kan finnas andra organismer som man kan bli sjuk av, säger Daniela Mattisson, inspektör på Miljöförvaltningen.

Minst ett prov tas per månad under badsäsongen, som sträcker sig från 21 juni till 15 augusti. Nyligen syntes indikationer på att algblomning är på gång i Södersjöbadet och Hosjöbadet.

– Vi tar emot klagomål och tittar på hur vattnet ser ut, om det verkar fräscht eller är grumligt och kanske har gröna ytor med alger. Om det kommer att avrådas från bad i Södersjöbadet och Hosjöbadet beror på vädret och hur vinden och strömmar ligger, säger Daniela Mattisson.

Redan nu har Uppsala kommmun passerat förra årets facit, där totalt fyra bad fick varningsflaggor: Borgardalsbadet, Näsuddensbadet, Fjällnorabadet samt Fjällnora naturistbad.

– Det är svårt att säga varför det är mer nu än då. Vad jag förstår kommer algblomningen i perioder, och nu verkar det vara ett bra år för algerna helt enkelt, säger Daniela Mattisson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer Johanna Färlin