Växande Tramadolmissbruk i Uppsala

Missbruk av den narkotikaklassade medicinen Tramadol ökar kraftigt i Uppsala. Preparatet fanns med i det rekordstora knarkbeslag som Uppsalapolisen nyligen gjorde.

6 februari 2018 07:00

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som har likheter med heroin. Det började missbrukas i Sverige för tio år sedan, men har nu börjat fått fäste i olika delar av landet. Uppsalapolisen har sett hur missbruket tagit fart framför allt det senaste året.

– Vi ser en kraftig ökning, stan är full av Tramadol, säger Anders Nilsson som är gruppchef för Utredningsgrupp tre på Uppsalapolisen, som tidigare gick under namnet Gatulangningsgruppen.

Tramadol är ångestdämpande, smärtlindrande och kan ge euforiska känslor. Överdoserat kan Tramadol slå ut andningen. Preparatet får bara skrivas ut av läkare, men har blivit lätt att få tag på illegalt. Ofta missbrukas Tramadol ihop med andra droger, inte minst cannabis.

– Kombinationen att röka cannabis och käka Tramadol verkar vara väldigt populärt just nu. Många av de som röker cannabis testar Tramadol också, och när vi gör beslag har personen ofta bägge drogerna på sig, säger Anders Nilsson.

Det narkotikabeslag på drygt ett halvt ton som Uppsalapolisen gjorde i Gottsunda i slutet av december bestod enligt uppgifter till UNT delvis av Tramadol. Värdet på marknaden uppges vara 20-30 miljoner kronor. Två män, 24 respektive 30 år gamla, sitter nu häktade för inblandning.

– Det är personerna på just dessa positioner vi vill åt, för det är betydligt svårare att fylla positioner på högre nivå än på gatunivå. Vi brukar kalla dem för de större kranarna, säger Anders Nilsson.

Hur många stora kranar finns i Uppsala?

– Det är svårt att säga. Men det är inte många som är kapabla att hantera så mycket.

För ett år sedan var missbruket av rökheroin bland ensamkommande ungdomar utbrett. Nu tycks rökheroinet i princip ha försvunnit från Uppsala, enligt Anders Nilsson.

– En del av de som rökte heroin missbrukar nu Tramadol. Men Tramadolmissbruket finns i alla typer av kretsar.

Hur ser narkotikasituationen ut i Uppsala jämfört med andra städer?

– Uppsala skiljer sig nog inte nämnvärt. Trenderna från norra Stockholm kommer alltid hit.

Socialtjänstens behandlingsavdelningar i Uppsala märker av det ökade Tramadolmissbruket, både på vuxen- och ungdomssidan. På Ungdomscentrum görs omkring 2 000 drogtester om året. 2014 visade 6 prover positivt för Tramadol 2014. 2016 var antalet 49. Och 2017 hade siffran stigit till 124 .

– Det är väldigt vanligt att blanda olika droger, som alkohol, cannabis, Tramadol och kanske något mer, säger Pirkko Uusitalo, som är socionom och familjebehandlare på Ungdomscentrum i Uppsala.

Enligt Pirkko Uusitalo är vissa så unga som 14-15 när de testar Tramadol första gången.

– Oftast har man använt cannabis ett tag och så kommer man in i ett umgänge där det förekommer annat också.

Vet ungdomarna alltid vad de stoppar i sig?

– Inte alltid. De kan bli bjudna på en fest, eller så har de beställt på nätet eller köpt av någon som försett dem med cannabis tidigare. De kan också ha nallat från mammas och pappas medicinskåp, föräldrar bör definitivt låsa in starka mediciner.

Ökningen av Tramadol syns tydligt i Tullens beslagssiffror. Under de första nio månaderna av 2017 beslagtogs 1,1 miljoner tabletter och kapslar, vilket är ungefär dubbelt så mycket som under 2016. Tillverkningen sker oftast i Sydostasien. Mindre partier kommer till Sverige via postflödet men när det rör sig om större partier sker det via lastbilar eller fartyg.

Kan slå ut andningen

Tramadol är ett smärtstillande medel som vid långvarig användning kan ge heroinliknade abstinenssymtom som diarré, illamående, svettningar, darrningar och som sedan övergår i depression och ångest.

En påverkad person får små pupiller, hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig. Vid överdos kan Tramadol slå ut andningen och leda till döden. Det kan också orsaka kramper, som gör att man förlorar medvetandet.

Missbruk av Tramadol och andra opioider leder bland annat till sämre inlärningsförmåga, uppfattningsförmåga och initiativförmåga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow