Vattholmabor upprörda över vattenförsörjning

Hundratals Vattholmabor har skrivit under en namninsamling där de ställer sig kritiska mot sommarens bevattningsförbud.

Vattholmabor känner sig missgynnade av sommarens bevattningsförbud.

Vattholmabor känner sig missgynnade av sommarens bevattningsförbud.

Foto: TT/Arkiv

Uppsala kommun2019-09-24 21:30

I ett brev till ledningen för Uppsala Vatten beskriver Vattholmaborna hur de känner sig missgynnade av sommarens bevattningsförbud.

– Vi känner oss åsidosatta då vi vet att Uppsala Vatten inte har ordnat så att vi har tillräcklig vattenförsörjning. Orsaken är att brunnarna inte är tillräckligt stora, säger Åke Clason, som undertecknat brevet. Vi är mycket besvikna. 

Ortsborna kräver att få vara delaktiga i en åtgärdsplan för vattenförsörjningen. 

Uppsala Vatten har bjudit in boende i Vattholma för ett möte. De 349 boende som undertecknat brevet anser att det är orättvist att Vattholmas invånare betalar för investeringar i vattennätet som de själva inte får dra nytta av.

– Vi betalar samma taxa som de som bor i stan. Det sticker i ögonen när vi ser hur grönt och fint det är i stan. Varför ska inte vi ha samma rättighet att vattna? frågar Åke Clason. 

Rafael Waters är styrelseordförande för Uppsala vatten. Han förstår frustrationen men säger att problemet är mer komplext än så. 

– Det finns inte så pass mycket vatten som behövs. Olika platser i Uppsala har olika vattenreservoarer. Vi måste arbeta med de förutsättningar vi har. Efter tre års torka hamnar vi i ett läge då resurserna är låga. Då måste vi ta ansvar för att människor har vatten som livsmedel i första hand, säger han och fortsätter.

–  Många ropar efter vatten och Vattholma är inte ensamma om det. Viktigast är att vi har vatten som livsmedel.

Karta: Vattholma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!