"Varför skjuts det i Uppsala så att människor dör"

17 november 2018 08:30

Tänk att du känner skräck för varje bil som passerar, för varje person du möter. Att paniken du bär på handlar om att den som inte lyckades döda din son kommer att försöka igen.

Varför skjuts det i Uppsala så att människor dör eller skadas? Varför knivhuggs en 17-åring till döds? Och vad behövs för att få stopp på våldet?

Vardagen för dem som lever nära våldet, som kriminell, anhörig, eller i sin yrkesroll är svår för oss andra att förstå. I dag inleder vi artikelserien "Det kriminella Uppsala" där vi söker svar och tankar hos några av dem som är närmast våldet. Mamman som lever med rädslan jag just beskrev är en av dem vi har talat med. Systern till en annan kriminell, som berättar om de sms hon fick med texten "någon kommer att döda mig", en annan. Senare sköts han, men överlevde. Ingen är gripen för skotten.

LÄS MER: "Det enda du tänker på är hämnd" - del 1

Vi kommer särskilt att ta upp drogernas betydelse, som av alla pekas ut som en av de viktigaste rötterna till det onda. Men vi skildrar också tysthetskulturen och ger en närgående bild av hur våldet och droganvändningen ser ut och vad det kan leda till. Vi kommer även beskriva polisens arbete.

Vid en presskonferens sade regionpolischef Carin Götblad att läget med det grova våldet och skjutningar är mycket bekymmersamt och att inflödet av vapen och droger är en livsfarlig kombination. Men Uppsalabon behöver inte vara rädd, försäkrade hon. Statistiskt sett har hon förstås rätt. Risken att utsättas är minimal. Men efter 13 skjutningar i år, där i alla fall en oskyldig kommit till skada, är det säkert många som känner att de har svårt att lita på Carin Götblads ord.

Särskilt mamman och systern som fruktar för sina redan utsatta nära.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa