På måndagen presenterade regeringen sin vårbudget. Och prognosen för den svenska ekonomin ser god ut, enligt den.
LÄS MER: Här är regeringens vårbudgetförslag
Marlene Burwick (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, är nöjd med den del av vårbudgeten som går till Uppsala kommun.
– Det här är ett otroligt värdefullt tillskott för Uppsala kommun. Pengarna är viktiga och välkomna.
Både hon och och Rickard Malmström (MP), kommunalråd, var belåtna med det besked som Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, levererade inför en stor och frågvis elevgrupp i Lundellska skolan i Uppsala på tisdagen.
LÄS MER: Oppositionen gör tummen ned
För Uppsalas del handlar det om 130,3 miljoner kronor som kommunen får ta del av, detta sedan den slutliga fördelningen av välfärdsmiljarderna för 2017 nu är klar.
Socialtjänsten får ett tillskott med 1,5 miljoner kronor i år, pengar som öronmärks för satsningar mot psykisk ohälsa bland barn och unga. Dessutom kan Uppsala i likhet med alla kommuner söka medel till sommarjobb. Där finns 105 miljoner kronor avsatta. Sist men inte minst handlar det om möjligheter att söka ytterligare medel till klimatinvesteringar.
LÄS MER: Kommissarien om polissatsningen: Problemen kvarstår
– Jag är nöjd med prioriteringarna. De stämmer överens med våra egna prioriteringar här i Uppsala, säger Marlene Burwick och nämner även regeringens aviserade trygghetsskapande åtgärder i form av satsningar på polisen.
Rickard Malmström är nöjd med att Klimatklivet förstärks med 500 miljoner. Här har Uppsala redan sökt och fått pengar till olika projekt, och fler ansökningar ska göras.
– Det handlar även här om viktiga pengar och är precis vad ett växande Uppsala behöver, säger han.
De två kommunalråden anser att nivåerna och profilen på satsningar är rimliga med tanke på utrymmet i budgeten. Får man tro Anna Ekström pekar alla kurvor åt rätt håll när det gäller statsfinanser, tillväxt och sysselsättning. Hon passade också på att berätta mer om de delar av budgeten som rör skolan.
– Vi ser att resultaten mellan enskilda skolor kan variera väldigt mycket. Så stora skillnader var det inte när jag gick i grundskolan och gymnasiet, sade hon till det hundratal elever som hörde hennes presentation på Lundellska skolan.
Regeringen gör därför ett försök att jämna ut skillnaderna genom att föreslå en förstärkning utsatta grundskolors budgetar med 500 miljoner kronor. Dessutom förstärks gymnasiets introduktionsprogram med 150 miljoner kronor.
UNT: Varför kommer dessa förslag i vårändringsbudgeten? Borde de inte ha funnits med redan i förra höstens budgetförslag?
– Vi fick in väldigt många nya elever i gymnasieskolan 2015. Det har gjort att språkintroduktionen i första klass håller på att bli gymnasieskolans största program. Här ser vi att en extra insats behöver göras, säger Anna Ekström.