Det är färska siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ligger till grund för undersökningen om hur pass förberedda invånarna i Uppsala är för en kris av okänt slag.
Men det är inte bara en radio eller ett spritkök som kan vara bra att ha hemma i krislådan, i händelse av en kris kan flera system svika och det gäller att vara förberedd.
– Det är få som har kontanter hemma i dag men det kan vara bra att ha mindre valörer om det till exempel skulle bli problem med betalsystem. Flaskor och dunkar för att hämta vatten, värmeljus, filtar, batteridriven radio och varma kläder är några andra saker. Ytterligare ett tips kan vara att fylla några flaskor med vatten och förvara i frysen, säger Anders Fridborg.
Att intresset hos allmänheten ökat i dessa frågor märks enligt Anders Fridborg. Affärskedjor har plockat upp ”preppertrenden” och fler erbjuder ett utökat sortiment av prylar som kan vara nödvändiga vid en kris. Den 6-12 maj arrangerar Uppsala kommun årets krisberedskapsvecka, ett nationellt arrangemang initierat av MSB. Ett bra tillfälle för den som vill fördjupa sig i ämnet, få svar på frågor samt utbilda sig.
Hur mycket risken ökar för en kris eller konflikt i vårt närområde kan vara svårt att mäta. Säpo kunde nyligen rapportera om att hotbilden mot Sverige är bredare och ser annorlunda ut nu än bara för några år sedan.
– Att kriser kan drabba oss har vi nog alltid känt till. Vi har drabbats av påfrestningar i alla tider, men de har haft olika karaktär. Till exempel sjukdomar som kunde vara förödande epidemier för 100 år sedan är i dag nästan utrotade. Den digitala utvecklingen har inneburit en effektivisering i många led, men också fört in nya sårbarheter. Även om störningar i digitala system förekommit har vi ännu inte känt på en riktigt omfattande sådan, där till exempel bankväsendet blir påverkat i flera dagar eller där en solstorm skadar elektronik och stör elförsörjning och navigation. Konflikter kanske inte drabbar oss direkt men det kan till exempel drabba importen av olika varor. Vi behöver tänka i termer av höjd beredskap även i dessa situationer, säger Anders Fridborg.
Hos kommunen i Uppsala finns alltid en tjänsteperson tillgänglig som tar in signaler från omvärlden. Kommunen har ett geografiskt områdesansvar över sina invånare och samordnar med myndigheter om det skulle hända något.
– Det görs en regelbunden risk- och sårbarhetsanalys. Vi tar fram och upprättar samordningsplaner, gör regelbundna övningar där politiker och tjänstemän deltar. Det sker alltid ett kontinuerligt arbete med krishantering, säger Anders Fridborg.
Vid ett krisläge är grundregeln att en invånare har ansvar för sin egen tillvaro, precis som under normala omständigheter. Ju färre som kan vara en onödig belastning för olika typer av insatser, desto fler resurser kan gå till de som verkligen behöver hjälp.
– Det är bra om alla kan klara sig själva från 72 timmar och upp till en veckas tid. Vi har blivit mer sårbara inför vinterstormar i modern tid och det kan bli problem med framkomlighet i flera dagar. Mat tar snabbt slut i matbutikerna så det är alltid bra att ha en buffert i form av till exempel konserver.
Han uppger också att tidsperspektiven kring höjd beredskap har börjat diskuterats. Inom krisberedskap har perspektiven varit kortare men nu börjar 72-timmarsregeln få bred acceptans. När det gäller höjd beredskap har försvarsberedningen uppgett tre månader som ett lämpligt tidsperspektiv för samhället att arbeta utifrån. Men ännu längre perspektiv diskuteras i olika sammanhang, gällande av till exempel Sveriges självförsörjning av livsmedel. Vad som kan tänkas blir ett rimligt tidsperspektiv i framtiden återstår att se.
Kommande klimatförändringar är också något som det sker förberedande arbete för. Torrt väder och stormar kan orsaka svåra störningar i samhället.
– Det kan få flera konsekvenser och det har vi ju redan sett. Vid torra perioder kan framför allt de med enskilda brunnar få problem med försörjning av dricksvatten. Vi kommer att behöva planera för det som klimatförändringarna orsakar, säger Anders Fridborg.