Välfyllt när Ullenhag mötte Åkesson

Hörsal 3 i Ekonomikum i Uppsala fylldes nästan till sista plats på tisdagen när integrationsminister Erik Ullenhag (FP) debatterade integrationspolitik med Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

8 maj 2012 21:11

Jimmie Åkesson ville över huvud taget inte använda begreppet integration, utan tala om assimilering.
– Vi kan göra som i dag med en massinvandring som lett till splittring och arbetslöshet, eller bryta utvecklingen och hålla fast idén om ett folkhem med samhörighet och solidarisk välfärd där de som invandrar assimileras.

Erik Ullenhag hänvisade till solidaritet med människor som förtrycks i sina hemländer:
– Alla har inte turen att vara födda i Sverige, om vi struntar i solidariteten med utsatta människor blir Sverige fattigare.

Jimmie Åkesson beskrev asylpolitik och arbetskraftsinvandring som en medveten lönedumpningspolitik. Han framhöll Danmark som ett föredöme när det gäller invandring med en selekterad invandring av icke-västliga personer. Även Erik Ullenhag såg Danmark som ett föredöme, men av helt andra skäl:
– Det är framför allt den mycket flexiblare arbetsmarknaden som vi kan lära oss av. Men vi ska akta oss för det hårda tonläget i debatter om invandring som de har där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille