Valfiasko för nazistiska NMR

Nazistiska NMR försökte komma in i riksdagen men fick bara 2 106 röster i riket varav 87 i Uppsala län. ”Resultatet var väntat”, säger Jonathan Leman vid organisationen Expo.

18 september 2018 08:09

Inför riksdagsvalet mobiliserade Nordiska Motståndsrörelsen stort. ”NMR tar sikte mot riksdagen”, löd en rubrik på organisationens hemsida.

”Raslig överlevnad” beskrev NMR som sitt viktigaste politiska mål och enligt partiprogrammet skulle alla som inte är etniska nordeuropéer tvingas lämna Sverige.

Men nu när rösträkningen är avslutad visar det sig att bara 0,03 procent av väljarna i Sverige lade sin röst på NMR vid valet till riksdagen. I Uppsala län blev andelen 0,04 procent.

Siffran ger en ungefärlig bild av hur många i landet som sympatiserar med nazismen. Antalet är med andra ord försvinnande litet jämfört med valmanskåren i stort.

Jonathan Leman vid organisationen Expo, som kartlägger högerextremism, är inte förvånad.

– Vi har sett liknande resultat för högerextrema partier även vid tidigare val, säger han.

– NMR och högerextrema Alternativ för Sverige hade stor uppslutning och var mycket aktiva inför valet, bland annat i sociala medier. Det kan ha gett intryck av att de är större än de är. Men på valdagen är det ändå Sverigedemokraterna som får rösterna.

Hur kommer NMR att påverkas av att partiet fick så få röster?

– Det finns en risk att en del desillusionerade medlemmar radikaliseras, bryter sig loss och börjar arbeta med än mer våldsamma metoder.

NMR fick mycket uppmärksamhet i medierna månaderna före valet, bland annat genom sin närvaro under Almedalsveckan på Gotland.

Var det fel att ge det nazistiska partiet så stort utrymme?

– I Almedalen kände sig människor hotade av NMR och några misshandlades. Det var relevant att rapportera om deras närvaro där, säger Jonathan Leman.

Han tycker att man i en del sammanhang, exempelvis inför demonstrationen i samband med Bokmässan i Göteborg 2017, kan fundera över proportionerna när det skrivs om NMR. Han anser dock att medierna i stort brukar klara balansgången mellan dels rapportering till följd av allmänintresset, dels ambitionen att inte överdriva NMR:s betydelse.

Anders Rydberg, chef för NMR:s Näste 1, som omfattar bland annat Uppland, avböjer att kommentera röstsiffrorna. Han hänvisar till NMR:s pressansvarige som UNT dock inte lyckats nå.

På sin hemsida förklarar NMR valresultatet så här: "Det står klart att en tydlig majoritet av det svenska folket helt enkelt inte kan få nog av gruppvåldtäkter."

Högerextrema Alternativ för Sverige, med rötter i Sverigedemokraterna, fick 859 röster i Uppsala län och 20 290 röster i riket som helhet i valet till riksdagen. Det innebär att partiet fick 0,30 procent totalt i Sverige.

Alternativ för Sverige arbetar för en ”storskalig och aktiv återvandringspolitik”.

500 aktiva personer

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en hierarkisk och sluten organisation, som är inspirerad av Nazityskland. Rörelsen anser att den vita människan står över andra.

Antalet aktiva anhängare i Sverige var 2017 cirka 500 personer.

NMR fick efter valet 2014 två kommunala mandat, varav ett ordinarie i Ludvika och ett som ersättare i Borlänge, genom att Sverigedemokraternas listor inte stängts och saknade namn.

Källa:Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters