Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att större sammankomster med över 500 deltagare ska stoppas. Direktiven kan påverka flera större arrangemang i Uppsala, bland annat valborgsfirandet, om förbudet är i kraft så länge.
Beslutet från regeringen kan omprövas löpande i samråd med Folkhälsomyndigheten.
Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen, är ansvarig för krisberedskapen i länet. Han vill inte säga något definitivt om hur valborg i Uppsala ska hanteras
Problemet med valborg i Uppsala är att det inte finns någon egentlig arrangör. Nationernas champagnegalopper kan ställas in. Men festandet i Ekonomikumparken är mer spontant och svårare att kontrollera.
– I och med att det inte finns någon utpekad arrangör är det frågor som vi måste utreda hur de ska hanteras. Men sedan, huruvida man rent fysiskt kan hindra folk från att samlas, är i förlängningen en polisiär fråga, säger han.
I andra delar av valborgsfirandet är det lättare. Mösspåtagningen och forsränningen är två aktiviteter som kan ställas i.
– Efter att regeringen nu har fattat det här beslutet behöver vi på länsstyrelsen utreda vad det får för konsekvenser för länet. Sen måste vi prata ihop oss med kommunerna. Jag vill i dag inte spekulera i vilken myndighet som kan tänkas vara ansvarig för de olika delarna, säger Jan Stangebye.
Uppsalapolisens talesperson Jonas Eronen ville på onsdagen inte kommentera hur beskedet påverkar polisens arbete.
– Vi räknar med att få information om vår roll, säger han.