– Det har inte gått att styrka att de som var misstänkta är skyldiga till brottet, säger kammaråklagare Karin Everitt, som lett förundersökningen.

Handgranaten kastades mot polishuset sent på kvällen den 27 november förra året. Den exploderade strax intill parkeringen som vetter mot järnvägen på husets baksida. Detonationen var kraftig och hördes över stora delar av centrum. Flera poliser fanns i närheten av explosionsplatsen, men ingen skadades. Åtta parkerade personbilar fick plåtskador.

LÄS MER: Explosion nära polishuset i Uppsala

Artikelbild

Samma natt greps och anhölls en ung man, misstänkt för inblandning, men släpptes efter förhör. En annan ung man satt anhållen en kort tid i slutet av april. Misstankarna har senare avskrivits mot båda, men utredningen har gått vidare. Nu har förundersökningen alltså lagts ned.

LÄS MER: Misstänkt man frisläppt

Åklagarens bedömning är att det i nuläget inte går att göra mer för att driva utredningen framåt. Bevismaterialet har bestått av både uppgifter från vittnen och teknisk bevisning:

– Det är spår från brottsplatsen som analyserats och en rad förhör som hållits med personer som fanns i området. Det har lett till att vi kunnat rikta misstankar mot vissa personer, men det går inte att styrka att de begått den här gärningen, säger Karin Everitt.

Vad krävs för att utredningen ska kunna återupptas?

– Det är svårt att svara på, men det behövs förstås någon form av nya uppgifter som kan användas som bevisning.

Granatattacken är rubricerad som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Polisen gjorde tidigt bedömningen att sprängningen kunde vara en reaktion på polisinsatser mot kriminella som skett någon vecka tidigare i Valsätra/Gottsunda-området. Efter explosionen berättade poliskällor att handgranaten sannolikt kastats från motsatta sidan järnvägsspåret men råkade träffa en stolpe eller kontaktledning. Därför nådde den inte ända fram till parkeringen där poliserna befann sig.

LÄS MER: Poliskälla: handgranaten kastades mot poliser

Här om dagen kunde UNT rapportera att säkerheten höjts i polishuset efter attacken och att fler åtgärder kommer. Enligt Olof Jakobsson, ansvarig för verksamhetsskydd i polisregionen, skulle Uppsalas polishus aldrig ha placerats i ett så pass utsatt läge, med flera tillfartsvägar och järnvägen strax intill, om det byggts i dag när hotbilden mot polisen skärpts. I mars i år förstärktes bevakningen av huset under en period, sedan polisen bedömt att det rådde ökad risk för någon form av angrepp.