Utpekade serietafsaren jobbade åt kommunen

Den 23-åring som åtalas för att ha tafsat på en rad kvinnor i Uppsala var nära att begå två våldtäkter. Det hävdar kammaråklagare Pontus Melander.

28 mars 2019 13:28

23-åringen, som förnekar brott, åtalades under torsdagen för nio fall av sexuella ofredanden samt två fall av försök till våldtäkt i Uppsala. Brottsoffren har vittnat om att de angreps av en person med blått munskydd.

23-åringen bar munskydd när han greps av polisen och enligt Pontus Melander hittades flera munskydd i den bil han använt. Det finns dock en rimlig förklaring till det, nämligen att mannen haft användning för munskydd i sin tjänst.

Vad tror du att munskydden fyllt för funktion?

– Det verkar ha varit någon form av maskering, säger Pontus Melander.

23-åringen har varit anställd av Uppsala kommun och arbetat inom vårdsektorn. Enligt Pontus Melander finns inget som tyder på att vårdtagare som mannen haft hand om har utsatts för brott.

Åtalet omfattar även två våldtäktsförsök. Pontus Melander uppger att mannen angripit de båda utsatta kvinnorna med sådan kraft att han varit nära att penetrera dem genom kläderna.

Hur bedömer du bevisningen?

– Det är ett bra bevisläge. Vid tio av de elva brottshändelserna har vi genom positionering via mobil och gps fastställt att mannen varit på plats när brotten inträffat. Dessutom har hans dna återfunnits på kläder som tillhör en av de kvinnor som utsatts för försök till våldtäkt.

Hur har den åtalade mannen förklarat att hans dna hittats på kvinnans kläder?

– Det har han inte lämnat någon förklaring till.

Övergreppen har skett under januari och februari i bland annat Ekeby, Luthagen, Kungsgärdet och Svartbäcken.

Den åtalade mannen är häktad och rättegången väntas starta inom två veckor. Åklagaren begär att mannen utvisas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!