Upptäcktsfärd bland ord och gårdar

Lösa rebusar och vinna fina priser lockade söndagslediga ut i Fjärdhundrabygden på söndagen. Oavsett om man vinner eller inte får man lantliga upplevelser.

5 augusti 1916 11:01

Tingshuset i Karleby har stått sedan 1600- talet och är i dag en samlingspunkt för Fjärdhundraborna. Det är punkt 32 på årets upplaga av Rebusrundan. Margareta Larsson från Simtuna hembygdsförening säljer fika och visar mattor och dukar tillverkade i Siggesta vävstuga av hantverkare från bygden. Kafé är det varje söndag, men i dag får besökarna även lösa en rebus och hoppas på att vinna en löpare.

– Vi har haft fler besökare än vanligt i dag, Rebusrundan är ett riktigt dragplåster, säger hon glatt.

För tillfället är det dock ganska tomt, bara ett gäng från Enköping sitter och fikar på gräsmattan utanför. De har inte löst rebusen.

– Nej, det var fika som var vårt mål. Väldigt mysigt ställe, säger Peter Norling.

Några kilometer bort är det liv och rörelse. Lena Lange med sonen Filip Lange, 9, och Helen Pettersson med dottern Ida Pettersson, 8, står och klurar på rebusen utanför hantverksboden i Dunderbo. Alldeles intill finns Krigsstigen - ett stråk bland gamla soldattorp - som också har en rebus. Gänget tänker beta av minst fem rebusar för att få chansen att vinna något av priserna. Ida Pettersson tänker i sådana fall välja en ridlektion. Filip Lange tittar på listan och funderar.

– Jag vill ha kakbuffén på Altuna bygdegård, säger han bestämt.

Rose - Marie och Olle Lindwall deltar också i Rebusrundan, men först slår de sig ned och dricker kaffe i den soliga trädgården. Innan de kom hit var de vid Forsby kvarn.

– Den här rundan är väldigt trevlig, vi har varit med förut och vunnit en matkasse, berättar Olle Lindwall.

Utanför hantverksboden får Annika Jodensvi hjälp av barnbarnet Tilde Karlsson, 5, att sälja fika. Hon tycker att Rebusrundan är ett roligt sätt att visa upp lokalt hantverk. Bara i lilla byn Dunderbo bor hela åtta hantverkare. Annika Jodensvi själv väver, stickar och stöper ljus. Tilde Karlsson har precis börjat väva på bandvävstol. Inne i boden finns även smycken, kläder och keramik att beskåda.

– Allt kommer från trakten, de stickade sakerna är gjorda av garn från lokala får, berättar Annika Jodensvi.

Det hörs ett jubel från rebuslösarna. Gruppen har kommit fram till ett svar.

– Men vad det är tänker vi inte såklart inte avslöja, säger Helen Pettersson.

Rebusrundan pågår söndagen den 7 augusti och söndagen den 14 augusti.

Rebusrundan

40 platser i Fjärdhundratrakten (mellan Enköping, Sala och, Västerås Uppsala) deltar med varsin rebus. För att vara med i utlottningen av priser från lokala producenter och hantverkare måste man lösa minst fem rebusar. Arrangör är Fjärdhundraland, en ekonomisk förening som samlar upplevelser i landsbygden.

Källa: Fjardhundraland.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!