Ett tusental intresserade hade kommit till Slottet för det årliga arrangemanget Uppstart, som är en mötesplats för företagare och andra aktörer inom teknologibranschen. Evenemanget fungerar som arena för personer som till exempel vill presentera nya företagsidéer eller aktörer som vill satsa pengar i innovationer.
En av talarna vid Uppstart var Maria Marin från företaget Triangela som tagit fram en produkt kallad Accessoar. Men hjälp av den går det att skapa bilder som visar hur till exempel klockor, smycken eller glasögon skulle passa den som tar på sig prylarna.
Maria Marin skulle tala flera gånger inför publiken på mässan och det kortaste tid hon hade tilldelats för att presentera sin företagsprodukt var en minut. På den ynka minuten skulle hon försöka få potentiella investerare att vilja satsa pengar på företaget.
Hon var mycket taggad när tidningen träffade henne innan det första framträdandet. Nerverna var på spänn men det kändes samtidigt jätteroligt, försäkrade hon.
– Jag har övat med klocka så att jag ska kunna få med det viktigaste på en minut, berättade hon.
Det har tagit Maria Marins företag sex månader att arbeta fram produkten som lanserades på marknaden i augusti och hon hoppades att mötena på Uppstart skulle innebära en skjuts framåt.
Över de stora lokalerna i Slottet låg ett sorl av röster från den minglande publiken. Det nätverkades och pratades marknadsföring, produktlansering och forskningsresultat.
I en av salarna pågick en slags speed-dejting. Vid små bord satt två–tre personer i intensiva samtal. De hade bokat upp sig i förväg för att möta rätt person och knyta kontakter under ett kort samtal. Det handlade till exempel om företagare som var ute efter rätt typ av investerare.
En av Uppstartsbesökarna var Cecilia Tilli från konsultföretaget Lindhea som kommit för att hjälpa till att lansera en ny typ av solcellsteknik.
– Jag har möten inbokade här för att träffa potentiella samarbetspartner, berättade hon.
Cecilia Tilli tycker att Uppsala kan erbjuda en bra grogrund för företag i uppstartsfasen inom hi-tech-området.
– Många nya produkter uppstår ur forskningen vid Uppsalas båda universitet. Uppsala har ett välutvecklat innovationssystem som kan omvandla forskning till produkter som kan säljas på marknaden.