Projektet heter Sams - Saving more lives in Sweden. Under hösten har Uppsalapolisen utbildats i att använda hjärtdefibrilator och tränat HLR, för att även de ska kunna rycka ut när ett larm inkommer om ett hjärta som stannat. De rycker ut i mån av tid och väl på plats ska de kunna utföra livräddande insatser i väntan på att sjukvårdspersonal anländer.
– Vi har över tid sett hur ambulansens svarstid har ökat - från att de får larmet till att de anländer till platsen - av en mängd olika anledningar. Vi efterfrågade ett sånt här projekt redan 2014, men då hade de inte utrymme att prioritera det, vilket vi givetvis förstår, säger David Smekal, ambulansöverläkare vid Region Uppsala.
Uppsalas poliser är inte de första i Sverige som ska rycka ut på larm om hjärtstopp. Samarbete mellan polis, sjukvård och räddningspersonal som nu kommer till Uppsala har tidigare funnits på Gotland, i Halland och Stockholm. Sedan starten 2004 i Stockholm har andelen som överlever i mer än 30 dagar efter ett hjärtstopp ökat från 4 till 30 procent, uppger Peter Bjurén, projektledare vid polisen:
– Man ska vara försiktig med att påstå att det har projektet att tacka, men det har haft effekt.
Även David Smekal understryker att patienten under tiden inte bara kommer i kontakt med utryckningspersonal, utan även akutvård och intensivvård.
Men viktigast vid ett hjärtstopp är just tiden. Och i och med att polisen hela tiden befinner sig utspridda i Uppsala, medan ambulansen bara har en utryckningsstation i staden, kan de oftare vara snabbare på plats. Daniel Hwass är ingripande polis i Uppsala och samordnar utbildningar i polisiär konflikthantering. Det var han som lyfte idén inom Uppsalapolisen för ungefär ett år sedan.
– Jag är både glad och förvånad över att det gått så snabbt att komma igång med det.
Det låter nästan för bra för att vara sant. Varför har det här inte hänt tidigare?
– Jag vet faktiskt inte. Utmaningen är ibland att poliser som ju redan har en tung arbetsbelastning uppfattar att det här inte är deras uppdrag och att det kommer kräva en massa extratid, säger han.
Fast polisen rycker redan ut i liknande situationer, menar han:
– Skillanden nu är att vi kommer ha med oss en defibrilator.
Den 20 december sätter Sams igång i Uppsala. Inledningsvis berör projektet enbart centrala delar av Uppsala.