Uppsalahunden Trix vann silver

I helgen var det premiär för hundtävlingen Upplandsmästaren. 75 ekipage med hundar och förare tävlade om titeln. En av de favorittippade hundarna var Trix, "världens bästa hund" enligt föraren Linda Heintie från Vänge.

18 augusti 2019 16:05

När hunden Trix ska starta är föraren Linda Heintie fokuserad, vill inte bli störd. På banan ska Trix klara 20 moment, som att backa, gå längs Lindas sida, stanna kvar, hoppa över hinder och så vidare. Trix, som är en blandrashund mellan border collie och sheltie, följer Lindas instruktioner med bravur.

Efteråt nästan hoppar Linda Heintie av glädje.

– Det gick jättebra. Poängmässigt vet man aldrig. Domaren kan se saker som man själv inte vet om, men när man går på känslan så kan det inte bli en bättre känsla.

Hon vet att hennes psyke kan avgöra hur resultatet blir. Trix känner av om hon är orolig på banan, och då går det sämre och kan bli poängavdrag.

– Jag ligger bra till, men det vill man inte tänka på när det bara är en bana kvar, sade Linda på söndagsförmiddagen.

Priset Upplandsmästaren delades ut för första gången under helgens rallylydnadstävlingar på Uppsala Brukshundklubb.

Just rallylydnad en av de mest lekfulla grenarna inom hundsporten.

– Det är en rolig nybörjarvänlig sport. Rallylydnad handlar om samarbete och glädje, man får poängavdrag om man är sur och butter, säger Elin Nordström, som är domare och arrangör.

När resultatet stod klart på söndagseftermiddagen visade det sig att Linda och Trix slutade som tvåa i Upplandsmästaren. Vinnare blev Camilla Carlsson från Nynäshamns BK och hennes pumihund Tista.

matilda.nilsson@unt.se

Upplandsmästaren 2019

Fakta

Vann gjorde Camilla Carlsson och hunden Tista av rasen pumi från Nynäshamns BK.

Tvåa blev Linda Heintie och blandrashunden Trix från Uppsala Brukshundklubb.

Bland deltagarna på söndagen fanns tre medlemmar i Uppsala Brukshundklubb som tävlade i SM i år: Margareta Skaaret, Linda Heintie och Gunilla Byberg.

Gunilla Byberg och hennes hund Melvin kom på 8:e plats under Upplandsmästaren, med hunden Yuni kom Gunilla på 18:e plats. Margareta Skareet och hunden Ztella kom på 15:e plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Nilsson