Uppsalaforskare sågas för dramatisk coronastudie

Forskare vid bland annat Uppsala universitet beräknar att 81 000 svenskar kommer att dö av coronaviruset. Studien avfärdas av en professor i matematisk statistik.

Lynn Kamerlin, professor i kemi vid Uppsala universitet, har samarbetat med forskare vid bland annat KI och KTH. Forskarna tror att 81 000 personer i Sverige har avlidit av viruset innan första juli.

Lynn Kamerlin, professor i kemi vid Uppsala universitet, har samarbetat med forskare vid bland annat KI och KTH. Forskarna tror att 81 000 personer i Sverige har avlidit av viruset innan första juli.

Foto: Privat

Uppsala kommun2020-04-20 13:00

Nyligen berättade UNT om ett forskningsprojekt där man försöker kartlägga hur många som väntas dö av covid-19.

Forskarna har datakört fakta om coronaviruset med en rad uppgifter om bland annat människors resmönster och hur många de kommer i kontakt med.

Forskarna tror att antalet smittade ökar kraftigt i maj. De beräknar att viruset kommer att ha dödat totalt 81 000 personer i Sverige innan första juli med nuvarande restriktioner. Det kan jämföras med att cirka 1 600 avlidit hittills.

– Då har vi ändå gjort mycket konservativa beräkningar, säger Lynn Kamerlin, professor i kemi vid Uppsala universitet, som ingår i forskargruppen. 

Forskarna finns vid bland annat Uppsala universitet, Karolinska institutet och KTH. 

Hittills har viruset dödat 1 600 personer i Sverige. Hur skulle det kunna bli ytterligare 80 000 dödsfall på bara tio veckor?

– Det tar tid innan det blir en stor ökning av antalet döda men när det väl kommit igång sker det explosionsartat, säger Lynn Kamerlin.

I Italien, med sex gånger större befolkning, har cirka 22 000 människor dött. Är det realistiskt att tro att det kan bli 81 000 döda i Sverige?

– Skillnaden är att Italien vidtagit hårdare åtgärder och dessutom gjort det under ett tidigare stadium av smittspridningen.

Vid en pandemi 1957 dödades troligen färre än tusen svenskar. Frågan är varför så många fler skulle dö nu när restriktionerna är hårdare.

Lynn Kamerlin säger att dödligheten för covid-19 är runt tre gånger större än vid pandemin 1957. Hon hänvisar dessutom till epidemiologer som tror att mångdubbelt fler kommer att smittas den här gången. 

Studien får skarp kritik från Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet som specialiserat sig på hur smittsamma sjukdomar uppför sig i en befolkning. Han ifrågasätter varför forskarna räknat på en dödlighet på 1 procent i covid-19.

– De flesta bedömningar är mellan 0,2 till 0,7 procents dödlighet. Själv gissar jag på den nedre delen i intervallet, säger han.

Tom Britton underkänner forskargruppens antagande att 96 procent av befolkningen smittas. Enligt honom är 60-80 procent ett rimligare antagande.

Han påpekar att om 81 000 ska dö innan juli betyder det runt 1 000 dödsfall om dagen till sista juni.

– Antalet dödsfall per dag har hittills aldrig legat över 100, nu ligger siffran kring 60.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!