Uppsalaföreträdarna efter OS-missen

Uppsalas företrädare hoppades in i det sista – men förgäves. För åttonde gången i ordningen fick Sverige se sig besegrade i kampen om OS-arrangemang.

24 juni 2019 20:46

Om Sverige fått anordna mästerskapet år 2026 skulle tävlingar främst hållits i Stockholm och Åre, men även i exempelvis Botkyrka och Södertälje.

Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd med ansvar för idrott och fritid, följde livesändningarna när beskedet om att OS gick till Italien offentliggjordes. Ett mästerskap nära Uppsala hade inneburit stora möjligheter för staden, säger hon.

– Dels hade det varit jättehäftigt för alla Uppsalabor att komma så nära ett stort mästerskap, och dels vore det jättebra med de allmänna fördelarna. Att visa upp vår kommun med förberedelser och aktiviteter för deltagarna och hela turistaspekten hade varit fantastiskt.

Också Charlotte Skott, näringslivsdirektör på Uppsala kommun och vd på Destination Uppsala, är snopen. Visserligen har inga konkreta planer ritats upp för hur Uppsala skulle kunna förvalta ett OS-arrangemang i Sverige på bästa sätt, men visst fanns det förhoppningar om att det skulle ge staden lite tacksam reklam.

– Att Sverige som ett duktigt vinterland i många grenar inte får arrangera OS på ett nytt och hållbart sätt är tråkigt, och självklart hade ett vinter-OS bidragit till Uppsala och intäkter till vårt näringsliv, säger hon.

Thomas Gustafson, trefaldig OS-guldmedaljör och boende i Uppsala, var en av dem som var på plats i Lausanne.

– Vi ska snacka igenom det här. Man vill ju veta vad det är som gör att vi inte når ända fram. Någonstans ligger vi inte tillräckligt bra till helt enkelt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer