Uppsalaborna efterlyser mer VM-feber

Vi gav oss ut på stan för att undersöka Uppsalabornas VM-intresse. Caroline Seger är en favorit och de flesta tror att Sveriges chanser är goda. Men många önskar att uppmärksamheten kring damerna var större.

26 juni 2019 20:43

Det är inte bara i Frankrike det spelas fotboll just nu. På Ekebyvallen håller Upsala IF Summer Focus Camp på för fullt, där barn i alla åldrar sparkar boll. Trots att de tillbringar dagarna ute på planen, har de flesta hunnit med att följa Sverige på teve.

– Det är extra roligt att titta på damerna, det känns lättare att få inspiration från dem, säger Olga Bertilsson-Skog, 9 år.

Hon spelar fotboll i Upsala IF och har många förebilder i landslaget. Men hon har en favorit.

– Caroline Seger. Hon är så himla bra och har spelat länge. Och så har hon ett coolt namn.

Lagkompisen Cecilia Pye-Pelling, 10 år, har sett nästan alla Sveriges matcher. Hon är hoppfull inför kvartsfinalen mot Tyskland på lördag.

– Jag tror på vinst till Sverige!

Utanför Grand Hotell Hörnan sitter konstnären och Uppsalaprofilen Stina Wollter med vännerna Gullan Hagstedt och Anna Araviadis och njuter av sommarvärmen. Hon följer VM med stort intresse och betonar vikten av att damerna får uppmärksamhet.

– Detta är en feministisk fråga, det är oerhört viktigt. Det finns många krafter i dag som vill förminska deras prestation, bara härom veckan blev ju Nilla Fischers staty sönderslagen i Linköping. Det är inget annat än skandal. Jag försöker att peppa så mycket jag kan på sociala medier, säger Stina Wollter.

En bit bort vid Fyrisån sitter Michaela Forsén med dottern Ellenore och äter glass. De tycker det är synd att det är så lite publicitet kring damernas mästerskap.

– Vi kollade varje match under förra årets VM och köpte fotbollströjor, det var ju fest överallt. Vi är inte så fotbollsintresserade, men hade det varit mer ståhej kring det här årets VM hade vi nog kollat. Halva grejen är ju spektaklet runt omkring mästerskapet, säger Michaela Forsén.

På Uppsalas uteställen märks också skillnad mellan herrarnas och damernas mästerskap. Vid förra årets mästerskap för herrar visade 31 ställen i Uppsala matcherna. I år är det bara tre. Restaurangen Latitude 59 är ett av dem.

– Intresset har varit svalt. Förra året var det betydligt mer folk, säger Robert Johansson, servitör på Latitude 59.

Lasse Andersson, ägare till restaurangen, tycker att det är synd att intresset är så litet.

– De spelar ju roligare fotboll! För oss är det egentligen inte värt det ekonomiskt med tanke på hur lite folk som kommer. Men ska vi visa herrarna ska vi visa damerna också, säger Lasse Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hallerby