Uppsalabo tävlar om 300 miljoner

21-årige Uppsalabon Samuel "Boxi" Svahn tävlar i säsongens största tävling i e-sporten Dota 2 i Shanghai. Tillsammans med sina lagkamrater siktar han på att ta hem förstapriset på över 150 miljoner kronor.

17 augusti 2019 13:00

18 lag ska göra upp om över 300 miljoner kronor när Dota 2-säsongen kulminerar i tävlingen The International i Shanghai. En av alla spelare är Uppsalabon Samuel "Boxi" Svahn som spelar i laget The Alliance.

– Det är helt klart den största tävlingen vi spelat tillsammans, säger han.

Samuel Svahn syftar på sina fyra lagkamrater med vilka han spelat i drygt ett år. De har sin bas i Göteborg men reser mestadels av säsongen. Till Kina kom de i början av augusti – direkt från en annan tävling i Los Angeles.

– Det blir långa perioder hemifrån eftersom man dedikerar sig till sporten. Men det är roligt att tävla, resa och träffa nya människor, förklarar han.

Han är född och uppvuxen i Uppsala och har spelat Dota 2 sedan 2016. Det är ett strategispel med fantasytema där lag om fem spelare möter varandra på en arena där det gäller att eliminera sin motståndares bas. Samuel Svahn är proffs sedan två år tillbaka och hans lag The Alliance knep den pågående turneringens sista plats efter att ha vunnit en tävling i Moskva. Men siktet är inställt på att vinna allt. Han uppskattar att laget tränar tillsammans drygt åtta timmar per dag.

– Men man spelar även själv och analyserar alla matcherna. Så jag skulle säga att man lever med det dygnet runt, säger Samuel Svahn.

The International pågår 15–25 augusti. Efter det väntar lite välförtjänt vila för 21-åringen innan nästa säsong startar i oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell

Ämnen du kan följa