Märta Strømme, 19 år, var ute och reste i Latinamerika. Föga hade hon räknat med att världen samtidigt skulle drabbas av en pandemi. När hon lämnat Bolivia och anlänt med buss till Peru hade coronaviruset hunnit före.
– Coronaläget var lugnt här i Peru med bara runt 20 fall när jag begav mig ut på Inkaleden mot Machu Picchu, berättar Märta Strømme.
Men under tiden hon vandrade hann Peru stänga både gränser och flygtrafik.
– Sista natten innan vi skulle anlända till Machu Picchu väckte guiden oss och sa att vi var tvungna att springa ner för fjället då Peru skulle gå i fullständig lock-down inom 12 timmar.
Detta var på måndagen den 16 mars. När UNT når Märta Strømme via Facebook berättar hon om katastroftankarna som for genom huvudet under timmarna det tog att springa tillbaka till civilisationen. Som tur var lyckades hon och hennes sällskap ta sig tillbaka till sitt vandrarhem i staden Cusco. Men där är de nu fast, utan möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige.
– Mina föräldrar har kontaktat alla flygbolag, UD och svenska ambassaden. Vi har varit i kontakt med ambassaden en gång om dagen. Men de kan inte hjälpa till mer än att jag gett dem mina uppgifter.
Samtidigt regleras utegångsförbudet hårt i området. Märta Strømme vittnar om en otrygg stämning.
– Det är lite obehagligt för det stormar in polis och militär varje dag för att se att vi inte är för många på samma plats. Då blir vi tvingade in på vårt rum för 16 personer i några timmar innan vi kan gå ut på utegården igen. En del sitter och gråter i panik hela dagarna.
Som ensam svensk på vandrarhemmet har hon sett hur andra länder hämtat hem sina medborgare. Märta Strømme ifrågasätter varför utrikesdepartementet, UD, inte evakuerar svenska resenärer.
I ett mejl till UNT skriver Sveriges ambassadör i Peru Cecilia Ekholm att det nu pågår intensiv samordning mellan EU-länder för att bistå EU-medborgare.
På webbsidan Sweden abroad har hon också skrivit ett brev till alla svenskar i Peru. Där skriver Cecilia Ekholm att det i nuläget inte finns någon information om att det skulle vara möjligt att genomföra en assisterad hemresa från Peru och att svenska ambassaden på egen hand inte kan fatta beslut om evakuering. Däremot försöker nu ett par flygbolag att ordna med resor ut från Peru, en insats som sker separat från ambassadens och EU:s insatser.