Uppsala kräver AKB:s avgång

Moderaterna i Uppsala län kräver enhälligt Anna Kinberg Batras avgång. ”Vi tror att det är bästa sättet att bryta trenden” säger Fredrik Ahlstedt, förste vice förbundsordförande.

23 augusti 2017 21:27

Förbundsstyrelsens möte drog ut på tiden. Först vid 21.30 meddelade Fredrik Ahlstedt, kommunalråd i Uppsala och förste vice förbundsordförande, att man nu ställer ställer sig bakom avgångskraven.

– Vi har haft en stor genomgång av opinionsläget och vi vet att Uppsala län följer rikstrenden väldigt väl. Det innebär att vi är i ett väldigt prekärt och allvarligt läge för Moderaterna i Uppsala. Det tar vi väldigt seriöst på. Efter en lång diskussion har vi enhälligt kommit fram till att vi vill byta partiledare. Vi tror att det är det bästa sättet att bryta den negativa trenden.

Fredrik Ahlstedt menar att partiledaren stått i vägen för moderaternas möjligheter att diskutera politiska sakfrågor.
– Just nu får vi svara på frågor som handlar mer om Anna Kinberg och den agendan vill vi ändra. I dag har vi haft en bra diskussion och vi fick ett enhällig beslut. Det tror jag berodde mycket på att vi kunde jobba igenom frågan.

Har ni något förslag på en efterträdare?

– Vi kommer att uppmana valberedningen att sätta igång sitt arbete. Vi har naturligtvis också diskuterat olika kandidater men det är i så fall något vi vill delge valberedningen.

Vad säger du om den mediala debatten? Har det varit taktik från vissa håll?

– Det tror jag inte. Vi har försökt framföra kritik internt. Jag tycker ändå att det har varit balanserat och inte några stora, hårda ord i media. Jag tror att det är en frustration hos oss som är aktiva moderater, våra medlemmar och delvis hos våra väljare, att vi får prata så lite moderat politik när vi har en massa nya och bra idéer.

Även den offentligt förda diskussionen om ett eventuellt partiledarbyte har fått kritik.

Lars-Göran Birkehorn Karlsen, styrelseordförande för moderaterna i Tierp, ogillar de offentliga försöket att avsätta Kinberg Batra.

– Om man ska byta partiledare så är det något som ska ske internt på partistämmor. Jag tycker inte om debatten som varit i pressen och jag gillar inte att enskilda har gått ut och uttalat sig om detta. Jag är för Anna Kinberg Batra.

Ett liknande resonmenag för Håbos kommunalråd Carina Lund.

– Det är tråkigt att man gör det till en offentlig debatt, vi ska kunna prata om det inom partiet. Jag stödjer inte det sättet att jobba.

Tidigare på onsdagskvällen uttalade Lund sitt fullt förtroende för Anna Kinberg Batra.

– Hon är väldigt duktig, drivande och lyhörd, en väldigt bra ledare. Sedan är det väldigt tråkigt att man ska tycka att vårt parti ska stå och falla med en person. Partiets grundvärderingar finns kvar, oavsett partiledare. Om sedan förbundsstyrelsen och övriga anser att det inte är riktigt (att hon sitter kvar, reds. anm.) är jag beredd att säga att jag stödjer det också, säger Carina Lund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth, Kristoffer Olofsson