Uppsala kommun lånar ut mark till lantbrukare

Uppsala följer flera andra kommuners beslut om att låta lantbrukare låna mark. Detta efter den extrema torkan som drabbat länet den senaste tiden.

11 juli 2018 14:56

Under tisdagen kom Tierp med beskedet att de kommer låta lantbrukare ta foder från kommunens mark. Detta efter att den svåra torkan gjort att många bönder inte lyckats få fram tillräckligt mycket bete. Något som lett till en kris bland många av länets bönder, bland annat lantbrukaren Anna Hane som blev tvungen att skänka bort hälften av sina grisar eftersom fodret inte räckte till, något vi skrev om tidigare i veckan.

På onsdagen meddelade Östhammar att även de kommer upplåta betesmark till sina bönder, och samma dag hakade även Uppsala kommun på. Det rör sig om 70 hektar mark i kommunen som kan komma att upplåtas.

– Den mark som vi inte utarrenderar kommer upplåtas till lantbrukare utan kostnad. Sen så får vi se hur mycket av marken som går att använda till bete, säger Hannes Vidmark, miljöchef på Uppsala kommun.

Vilka lantbrukare som ska få använda de 70 hektaren, och om bönder som redan arrenderar mark av kommunen ska få förtur, är ännu inte klart.

Vi ska ha kontakt med länsstyrelsen och komma fram till hur vi ska fördela marken, säger Hannes Vidmark och tillägger att beslutet kommer efter att många lantbrukares betesmarker helt enkelt tagit slut i torkan.

Den enda kommun i länet som valt att säga nej till att låta bönderna använda mark är Heby. De skriver på sin hemsida att det beror på att de ytor som är lämpliga att ta foder från redan är utarrenderade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Teodor Stig-Matz