Totalt vill regeringen i vårändringsbudgeten satsa och fördela 22,5 miljarder kronor bland landets kommuner och regioner. Sammanlagt 15 miljarder kronor har tillförts på grund av coronakrisen och vid en pressträff på torsdagen kallade finansminister Magdalena Andersson (S) krispaketet för det största någonsin till kommunsektorn.
Enligt den preliminära fördelningen får Uppsala kommun 234 miljoner kronor.
– Det här är ett oerhört välkommet tillskott. Svenska kommuner och regioner blöder just nu pengar, så även Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt den senaste prognosen som politikerna fått presenterad för sig kommer coronakrisen, för Uppsalas del, att innebära uteblivna skatteintäkter på 200 miljoner kronor, uppger Erik Pelling. För att komma fram till den siffran har kommunens tjänstemän bland annat tittat på hur finanskrisen påverkade Uppsala. Skatteintäkterna spås minska på grund av att människor förlorar sina jobb.
Samtidigt ökar kommunens kostnader just nu rejält. Kommunen har lanserat ett krispaket för det lokala näringslivet, man rekryterar just nu personal för att upprätthålla vård och omsorg och köper in skyddsmaterial till flera verksamheter.
– Vi kan inte snåla på någonting. Vi måste rekrytera personal och köpa in material. Vi är mitt i en brinnande kris. Vi måste rädda så många människoliv som möjligt, säger Erik Pelling.
Ekonomiskt, hur kommer det här att sluta?
– Tjänstemännen jobbar för fullt med att ta fram nya prognoser. Det enda vi vet i nuläget är att det här kommer slå hårt mot Uppsalas ekonomi. Vi måste fokusera på att få de ekonomiska hjulen att fortsätta rulla.
Utöver uteblivna skatteintäkter tillkommer en lång rad andra uteblivna intäkter. Kommunala bolag som UKK och Uppsala stadsteater har just nu enbart kostnader, kommunen har bland annat slopat avgifter för uteserveringar och Uppsalahem har infört vissa hyresrabatter.
Hur mycket varje kommun får i stöd från staten bestäms efter befolkningsmängd. Så här fördelas stödet bland länets övriga kommuner: Enköping får 44,8 miljoner, Östhammar får 22,5 miljoner, Håbo får 22,3 miljoner, Tierp får 21,5 miljoner, Knivsta får 19 miljoner, Heby får 14,3 miljoner och Älvkarleby får 9,6 miljoner kronor.
Av de 20 extra miljarderna staten satsar i år kommer 12,5 miljarder att vara permanenta, och kommer alltså även att betalas ut följande år.