Uppsala fjärde mest förorenat

Uppsala var Sveriges fjärde mest förorenade stad 2018. Det visar en ny rapport som tagits fram av ett medicinuniversitet i Tyskland i samarbete med Europeiska hjärtläkarsällskapet, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

15 mars 2019 12:27

Tidigare har UNT rapporterat att luften på Kungsgatan i Uppsala är värre än vid samtliga mätstationer i Stockholm. Redan i mitten av februari stod det klart att Uppsala kommun inte kommer att klara gränsvärdet för 2019.

– Det här är illa. Det är ingen tvekan om det. Vi kommer att behöva förstärka de åtgärder som vidtagits, sa Hannes Vidmark, miljöchef i Uppsala kommun, till UNT då.

Läs mer:Flytten av mätstationen ett lyckokast

I Uppsala är det halterna av koldioxid som är det stora problemet. I en ny rapport från Universitätsmedizin Mainz i Tyskland, som tagits fram i samarbete med Europeiska hjärtläkarsällskapet (European Society of Cardiology), visar det sig att Uppsala var Sveriges fjärde mest förorenade stad under 2018. De enda städerna eller områdena med sämre luft är Malmö följt av området Västra Hagen i Kungsbacka och Växjö.

Läs mer: Bakslag för miljön på Kungsgatan

I Sverige beräknas 8 000 personer dö i förtid av dålig luft, inte bara av lungsjukdomar utan oftast till följd av hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Totalt i Europa kan det handla om så många som 800 000 personer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell