Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, berättar att den senaste siffran på antalet smittade i länet är 25 stycken. Men i och med att regionen nu ändrar rutinerna och bara testar patienter som är svårt sjuka eller i riskgrupper så kommer mörkertalet att öka.
– I början fanns ett fokus på att detaljgranska varje enskilt fall. Nu är prioriteringen att skydda sjukvården och de mest utsatta. Statistiken från till exempel Folkhälsomyndigheten kommer därför inte att vara lika detaljerad, säger Johan Nöjd.
Rådet är att om man är förkyld eller har influensaliknande symtom ska man hålla sig hemma och undvika sociala kontakter. Som en säkerhetsmarginal ska man stanna hemma två dagar efter att man är frisk. Bara om man är allvarligt sjuk eller tillhör en riskgrupp, vilket är äldre och personer med nedsatt immunförsvar, ska man kontakta vården.
– Nyckelordet är solidaritet. Det borde vara enkelt när vi alla sitter i samma båt, säger Johan Nöjd.
Finns det inte en risk att det blir tvärtom, att många mest vill skydda sig själva?
– Det är en utmaning och en omställning för oss alla. Men de flesta har gamla släktingar och vänner och man borde se till att agera rätt för att inte sprida smittan i samhället, säger Johan Nöjd.
Den senaste tiden har rådgivningen 1177 varit hårt ansatt och det har stundtals varit mycket långa svarstider, trots att man tagit in extrapersonal. Nu uppmanar regionen därför allmänheten att undvika onödiga samtal till 1177. De allra flesta som smittats av coronaviruset får endast lindriga symtom och kan stanna i hemmet.
– Man måste hushålla med den här viktiga resursen. De som behöver råden allra mest, de som har allvarliga symtom, måste komma fram. Därför vill vi vädja till de medborgare som kan ta hand om sin egen vård att de inte ringer 1177, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef på nära vård och hälsa inom Region Uppsala.
Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, säger att infektionsmottagningen har varit hårt belastad av provtagningar den senaste tiden men att vården ännu inte har påverkats. Det kommer också hundratals frågor från sjukvården om hur man ska hantera patienter som söker vård för åkommor som inte har med corona att göra men som också har symtom som påminner om corona. Det handlar om allt från benbrott till hjärtinfarkter.
– Det är viktigt att grundsjukdomen behandlas först. Sen blir vi inkopplade så att det sköts på rätt sätt. Det är en avvägning från fall till fall om man ska ta coronaprover eller inte och det är bra om vi infektionsläkare är inblandade i den diskussionen, säger Fredrik Sund.
Även kommunen höll en pressträff under torsdagen. Beskedet därifrån var att också kommunala äldreboenden inför besöksförbud av samma slag som Region Uppsalas vårdavdelningar gjorde under onsdagen.
Än så länge hålls skolor och förskolor öppet som vanligt. Men i ett mejl som skickats till föräldrarna uppmanas barn med luftvägsbesvär och feber att stanna hemma. Föräldrarna behöver också vara beredda på att snabbt hämta barnet vid symtom på hosta, feber eller halsont.
Uppsala universitet meddelar att man ser över möjligheterna att gå över till distansundervisning om det skulle visa sig nödvändigt.
– Vi måste vara förberedda och medvetna och ha en bra plan för hur vi hanterar ett sådant beslut, säger Karin Apelgren, chef för universitetets studentavdelning.