UNT TV: Nu monteras jättekranen som siktar mot spirorna

Snart når byggkranen vid Uppsala domkyrka ända upp till den högsta spirans kors. ”En så hög kran byggs nog bara vart hundrade år här i Uppsala”, säger platschefen Ingemar Rääf.

Rebecca Flodin var på väg för att äta lunch när hon stannade till och tittade på arbetet vid Domkyrkan.

Rebecca Flodin var på väg för att äta lunch när hon stannade till och tittade på arbetet vid Domkyrkan.

Foto: Felix Wedjesjö

Uppsala2019-08-28 08:17

En lyftkran används för att bygga en ännu större lyftkran. Det är vad som pågår när UNT på tisdagsförmiddagen besöker det omfattande renoveringsarbetet av Domkyrkans spiror. Samtidigt som platschefen Ingemar Rääfs kollegor ser till att de byggdelar som ska lyftas av en mindre byggkran sitter fast ordentligt berättar han om hur arbetet går till:

– Hittills har vi använt den mindre kranen för att montera upp den kran som ska nå ända upp till spirorna. Men från och med i morgon kommer delarna kunna firas upp i den stora kranen direkt.

UNT har tidigare rapporterat om hur ett tio gånger tio meter stort betongfundament har gjutits på Domkyrkoplan för att ge den stora byggkranen en stabil plats att stå på. Kranen – som kommer att bli 120 meter hög – ska sedan användas för att bygga byggställningar kring de renoveringsbehövande spirorna.

Själva spirorna befinner sig i sin tur på 115 meters höjd, väger 4,2 ton och är 10 meter höga.

En av de som står och betraktar arbetet är Kurt Karlsson, som åkt in till Uppsala från hemmet i Rasbo. Han vet precis hur det är att befinna sig uppe på Domkyrkans tak – när taket renoverades under början av 1970-talet var han nämligen med och arbetade som ställningsbyggare.

– Det var väldigt spännande. Vi renoverade både invändigt och utvändigt. Jag som alltid har varit intresserad av historia fick till och med besöka Gustav Vasas gravkammare när golven öppnades för en mögelkontroll, säger Kurt Karlsson.

Men även om han har varit länge i branschen finns han inte med på det fotografi som Ingemar Rääf visar upp inne i den barack som står på byggarbetsplatsen.

Det är taget 1890 och visar ett gäng byggarbetare på en byggnadsställning vid en av Domkyrkans spiror – inte helt olik den som Ingemar Rääf och hans kollegor nu ska bygga.

– Men det fanns inte riktigt samma säkerhetstänk då, säger han och visar hur en av arbetarna bara håller i sig med en hand samtidigt som han hänger utanför byggnadsställningen.

Enligt Ingemar Rääf är förhoppningen att restaureringsarbetet ska kunna sätta igång om tre veckor. Hur lång tid det sedan kommer att ta vågar han däremot inte uttala sig om. Och just nu trivs han bra med att leda arbetet med byggkranen:

– Det är väldigt roligt att kunna vara med i ett sådant här projekt. En så hög kran byggs nog bara vart hundrade år här i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om