UNT TV: Här skriver de ut i 3D

Den kan beskrivas som en modern slöjdrörelse – med siktet inställt på nya tillverkningstekniker. Hos Uppsala Makerspace finns inga synålar eller täljknivar men väl bandsåg, svarv och 3D-skrivare.

19 mars 2017 11:00

– Vi tycker helt enkelt att en sådan här förening behövs. Det finns många andra intressen som möts och olika konstnärliga sammanslutningar. Den här rörelsen är för de som vill skapa på lite andra sätt, säger Uppsala Makerspace ordförande Matthias Palmér.

Makerkulturen, som alltså är en slags gör-det-själv-rörelse, föddes i USA och är en rörelse med ganska lösa kanter. Vid sidan av den nya tekniken samsas välbekanta verktyg och slöjdtekniker.

Matthias Palmér menar att det finns många spännande och relativt billiga verktyg att använda för privatpersoner i dag.

– Förr i tiden behövde man nästan bygga upp en industri för att skapa någonting. Men med hjälp av datorer kan man komma ganska långt i skapandet. Det kanske inte riktigt blir samma kvalitet men det ligger ganska nära. Det är det här som en del makerrörelsen handlar om. Det finns också en tendens i samhället där vi går från ägande till att hyra eller dela.

Föreningen har funnits i stan i några år och har en egen lokal, eller ett makerspace, i Boländerna sedan hösten 2016. I källaren under folkuniversitetet finns ett verkstadsrum med exempelvis pelarborr, bandsåg och svarv samt ett rum för elektronikarbeten och 3D-utskrifter. I veckan hölls också en kortkurs med fokus på utskriftstekniken.

– 3D-skrivaren har blivit lite av signaturverktyget för makerrörelsen. Den kom någon gång på 2000-talet och börjar nu bli så pass billig att man kan ha en hemma, förklarar Matthias Palmér.

Han berättar också att föreningen pratar om att utöka maskinparken med en symaskin och overlock.

– Vi vill också gärna öka medlemsbasen och nå fler, kanske starta en grupp för familjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth