Medietävlingen är en av världens största och även andra svenska medieföretag som Schibsted, Bonnier och MittMedia är nominerade i olika kategorier. Alla vinnare i Inma Global Media Awards utses 4 juni i Washington.

Vad är tanken med UNT pendlingskollen?

– Vi bor mitt i en pendlingsregion med massor av människor som pendlar med både tåg och buss. Vi ville starta en grupp där vi kan fånga upp pendlarnas åsikter och frågor runt pendling. Tillsammans med läsarna skapar vi bra journalistik om ett ämne som är väldigt viktigt för dem, säger Johanna Åberg, utvecklingsredaktör på UNT.

Sedan starten 15 december har gruppen vuxit snabbt och just nu är över 1 000 personer medlemmar i den.

– Det har varit ett roligt sätt att jobba. Det har varit en kort väg från inlägg och tips i pendlingskollen till en artikel i UNT. Här på redaktionen har väldigt många reportrar varit engagerade i frågan. Uppslag från pendlingskollen har lett till både snabba nyheter om trafikläget samt längre, mer undersökande artiklar där vi tagit itu med större frågor, säger Johanna Åberg.

Även politiker och tågoperatörer har visat intresse för UNT pendlingskollen. Jens Pettersson, redaktionschef på UNT, beskriver gruppen som ett journalistiskt ekosystem kring pendlarnas liv och dagliga utmaningar.

– Vi som jobbar på UNT:s redaktion strävar varje dag efter att göra så relevant journalistik som möjligt, det vill säga ta oss an sådant som våra läsare bryr sig om och engagerar sig i. Situationen för pendlarna har varit exceptionellt tuff sedan slutet av förra året. Detta noterade vi bland annat i nätverket Uppsalapendlarnas grupp på Facebook, som var en av inspirationskällorna för att starta UNT pendlingskollen. Arbetet med vår Facebookgrupp har bidragit till att sätta ljus på pendlarnas problem och har lett till åtgärder från politiker och SJ. Det känns bra när vår journalistik gör skillnad även om det är långt kvar till en bra situation för pendlarna, säger Jens Pettersson.

Hur känns det att ha blivit nominerad?

– Det är jätteroligt att redaktionens arbete uppmärksammas på det här sättet. Att nomineras till ett internationellt pris ger inspiration och självförtroende för redaktionen. Det är viktigt att framhålla att pendlingskollen inte skulle fungera utan alla engagerade pendlare som har bidragit väldigt aktivt med uppdateringar och bilder i gruppen. Vi ska fundera på hur vi kan tacka dem med någon slags överraskning, dessutom satsar vi nu ännu mer på att bevaka de här frågorna. I dag lanserar vi en helt ny sektion i mobilen som heter Trafik. Där samlar vi alla nyheter som har att göra med trafikläget för pendlare, säger Jens Pettersson.

Gå med i UNT pendlingskollen på Facebook.