Universitetet tvingas till offentlig ursäkt

En föreläsare som stöder Bashar al Assads regim i Syrien har väckt en kritikstorm mot Uppsala universitet. Nu tvingas universitetet till en offentlig ursäkt för föreläsarens framträdande.

25 juni 2018 14:34

Vanessa Beeley är en brittisk bloggare med nästan 40 000 följare på Twitter. Där ifrågasätter hon bland annat 11-september dåden i New York och menar att vita hjälmarnas humanitära arbete i Syrien egentligen är ett arbete för terroristorganisationen Al Qaida. Hon har också på Facebook kallat sitt möte med Syriens ledare Bashar al Assads för sitt livs stoltaste ögonblick.

Aron Lund, författare och journalist som skrivit flera böcker om Syrien, kallar Vanessa Beeley för en stolle och skränig konspirationsteoretiker. Hennes huvudnäring är att "driva propaganda till stöd för Assad i Syrien", skriver han i ett mejl.

Tidigare i juni var Vanessa Beeley inbjuden av en forskare på Uppsala universitet till en internationell sommarkurs i Uppsala för att föreläsa om propaganda i krig, vilket hon också gjorde. Det här väckte starka reaktioner hos studenter och har fått Uppsala universitet att agera mot den forskare som bjöd in henne.

– Vi har reagerat oerhört starkt och vi kommer att gå ut med en offentlig ursäkt närmaste dagarna, säger Claes Levinsson, prefekt på centrum för Ryssland och Eurasienstudier, som var värdar för sommarskolan.

Claes Levinsson blev uppmärksammad på den kontroversiella föreläsarens Uppsalabesök av en god vän i London, expert på Syrien, någon dag efter föreläsningen.

– Jag visste inget om Vanessa Beeley och började då söka på internet på hennes namn och blev förskräckt, säger Claes Levinsson.

Ytterligare någon dag senare började samtalen och brev från studenter komma. Under förra veckan gjorde han och kollegor en utredning av vad som hänt och vad som sagts under föreläsningen. Han har haft stödsamtal med studenter och också haft ett möte med forskaren som var den som bjöd in Vanessa Beeley.

– Det var ett oerhört jobbigt samtal. Att en sådan här person får förläsa oemotsagd är fullständigt oacceptabelt, och vi ser mycket allvarligt på det här. Han är ångerfull och förklarar det med att han ville utmana studenterna med alternativa tolkningar av vad som sker i Syrien och att han inte hittade någon som kunde ge en motbild till hennes. I det läget skulle man förstås inte låtit henne föreläsa. Hur vi går vidare med eventuella åtgärder mot honom ska vi bestämma i veckan, säger Claes Levinsson.

Vilka följder kan det bli?

– Jag vill inte föregå de diskussionerna. Men hans forskarnamn är ju i och med detta redan kraftigt ifrågasatt. Och det förstår han. Han vet att det här gick åt helt åt skogen.

Sommarkursen har arrangerats i flera år i samarbete med flera baltiska universitet och även samarrangörerna på de övriga universiteten har reagerat på Vanessa Beeleys medverkan.

– De reagerade med bestörtning. Hennes framträdande ledde till konflikter under kursveckan. Det här har blivit en jäkla soppa helt enkelt, säger Claes Levinsson.

Vi har varit i kontakt med studenter som var med på föreläsningen, som beskriver en atmosfär av motsättning i lektionssalen där både forskaren och Vanessa Beeley ska ha gått emot studenterna. Det här ska forskaren ha förnekat i sitt samtal med Claes Levinsson.

– Han säger att han var mer en medlare. Men jag bedömer hans trovärdighet som låg i den frågan.

Vanessa Beeley har själv kommenterat sitt Uppsalabesök på en sajt på nätet. Där beskriver hon sin föreläsning som en fascinerande upplevelse och skriver att några studenter var mer imponerade än andra. Hon har också publicerat ett diplom hon fått av arrangörerna, underskrivet av Claes Levinsson innan kritiken nått honom.

– Jag skulle aldrig skrivit under om jag visste vem hon var. Det här skadar ju vårt centrum och Uppsala universitet. Det är förödande, säger han.

Forskaren som bjöd in Vanessa Beeley är fåordig i sina kommentarer.

– Det finns inte mycket att säga nu. Det pågår en intern diskussion. Jag kan förstå att studenter är upprörda och det finns saker jag ångrar.

Forskaren har på Facebook svarat studenter som ifrågasatt Vanessa Beeleys medverkan. Där skriver han att hon erbjuder en alternativ synvinkel än mainstreambilden, och att sommarskolan inte ska vara en ekokammare för den dominerande bilden i väst. Han kallar där också Vanessa Beeley för krigskorrespondent och ögonvittne till kriget i Syrien.

Syrienkännaren Aron Lund har en annan bild av Vanessa Beeley.

– Det är nog dags för en nybörjarkurs i källkritik för den som stod bakom inbjudan, skriver han i mejl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa