Ungdomens hus kallar till krismöte

I och med planerna på renovering av Ungdomens hus känner föreningen som driver verksamheten att husets framtid är hotad. Nu kallar man till krismöte.

6 november 2017 20:45

Den information som föreningen har fått från Uppsala kommun är att huset ska renoveras, oavsett om verksamheten blir kvar eller inte. I och med renoveringsplanerna känner föreningens ordförande och vice ordförande, Lotta Vik och Ylva Wänstrand, att husets vara eller inte vara ställs på sin spets.

– Frågan är om kommunen har råd med oss när hyran blir dubbelt så dyr. Det är klart att det finns ett renoveringsbehov, vi vill exempelvis gärna att huset ska bli tillgänglighetsanpassat. Men det är inte så att huset faller isär, säger Lotta Vik.

– Generellt får vi väldigt lite information kring renoveringen och våra förutsättningar, exempelvis hur kommunen vill att vår verksamhet ska se ut för att de ska tycka att det är värt pengarna, säger Ylva Wänstrand.

Föreningen upplever att det är svårt att få kontakt med kommunen och svårt att se vem som egentligen sitter på makten över husets framtid. Föreningen önskar mer stöd, exempelvis genom vaktmästartjänster, i IT-frågor och med marknadsföring för att få fler att få upp ögonen för verksamheten. Man har också lyft frågan om att bredda den nuvarande verksamheten.

– Vi vill alltid ha hit fler ungdomar. Vi är ett hus för ungdomar, dit ungdomar kan komma och forma sin fritid på ett demokratiskt sätt, säger Lotta Vik.

– Det som skiljer oss från andra ställen är just att vi skapas av ungdomar för ungdomar, en plats där alla möjligheter finns och där alla får vara med och bestämma. Vi försöker vara optimistiska. Men det känns som att man ständigt ifrågasätter ungdomars förmåga att driva verksamhet, om vi verkligen är värda pengarna, säger Ylva Wänstrand.

Varför är det så viktigt att verksamheten finns just i det här huset?

– För oss har huset ett nostalgiskt och emotionellt värde. Dessutom har det ett centralt läge och är en plats många passerar. Här har vi lyckats skapa värdefulla rum för ungdomar, säger Lotta Vik.

Nästa vecka är föreningens medlemmar kallade till ett krismöte med namnet "Kampen om huset", samma mötesnamn som sedan husets begynnelse använts när man känt att det varit fråga om husets vara eller inte vara, samma namn som SVT kallade sin dokumentär om när ett gäng ungdomar år 1985 kämpade sig till huset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg