Ungdomar drillas i egenföretagande

En vill sälja saft, en annan ska driva ett sommarkafé. Det finns gott om kreativitet på Rookie Startup – sommarjobb för ungdomar som vill jobba med entreprenörskap.

18 juni 2018 18:22

Louice Nilsson, Elsa Dahlin och Diren Garip är alla 17 år och sitter och diskuterar planer för sina företag.

– Jag har alltid tyckt att det varit kul med företagande och allt vad det innebär att driva ett företag. Jag ska ha ett sommarkafé på altanen på bakgården av vårt hus i Järlåsa. Jag utbildar mig till bagare, så det känns bra att kunna göra det här, säger Louice Nilsson.

­– Jag har ingen aning om vad jag ska göra. Jag tänkte att det kunde vara kul att prova på, och nu känner jag mig taggad. Det känns kul att kunna vara flexibel och sätta sina egna arbetstider. Det är också roligt att träffa nya vänner, säger Elsa Dahlin.

Diren Garip däremot har helt klart för sig vad hon ska göra.

­– Jag har en bra idé! Jag ska plocka bär och göra saft, sylt och bakelser som som jag ska sälja, med inriktning på att det är miljövänligt. Jag har jobbat med andra saker tidigare, men det känns roligt att få göra något som jag själv vill. Jag är driven så jag kommer att lyckas, säger Diren Garip.

Rawan Al-Saidi, 16 år, tycker också att det ska bli kul, men hon vill inte sälja på det traditionella sättet.

– Jag vill sälja något via en egen hemsida eller så. Jag tycker det är roligt att få använda min kreativitet, säger Rawan Al-Said.

Rookie Startups är ett projekt i samarbete med Uppsala kommun. Ungdomar som vill jobba med entreprenörskap får både ett sommarjobb och utbildning.

Det är ungdomar mellan åldrarna 15 och 18 år som får starta ett eget företag under sommarlovet. Klockan nio på måndagsmorgonen började dagen med en genomgång av hur sommarjobbet kommer att gå till rent praktiskt. Ungdomarna fick också lära sig att man måste skriva upp hur dagen har gått och vilka kostnader man har haft. Ungdomarna ska jobba med sitt företag i fyra veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Morgan Lengbrant