Unga schackproffs möttes i Uppsala

Den internationella juniorturneringen i schack "Uppsala Young Champions" avslutades på onsdag i Uppsala. Det är fjärde året i rad som turneringen arrangeras av Uppsala Schackcentrum.

3 november 2017 07:45

Det är tyst på Uppsala Schackcentrum när den åttonde och nästsista ronden för turneringen håller på att avgöras. Åskådarna är tysta för att inte störa spelarnas koncentration. Matchen slutar med ett handslag, inte schack matt.

– Han gav upp istället för att hålla på och flytta runt pjäserna i ett dödläge, berättar 18-åriga Anna Kubicka på engelska.

Hon är den enda deltagaren från Polen i årets turnering. Utöver polska och svenska deltagare är Island, Färöarna, Grekland, Lettland, Ryssland, Tyskland, Norge och Danmark representerade i turneringen.

– Motståndet har varit tufft, mycket svårare än vad jag trodde, berättar Anna Kubicka som hittills vunnit fyra matcher.

Den tre dagar långa turneringen lockade sammanlagt 24 deltagare. Turneringens övre åldersgräns är 20 år och urneringens yngste deltagare är 12-årige Akash Mitra från Uppsala.

– Förra året deltog jag också men vann bara en match. I år har det gått bättre än förra året och jag har vunnit två matcher, berättar han stolt.

Att vinna är inte det viktigaste för Akash Mitra som ser det som en bra erfarenhet att möta mera erfarna och äldre spelare för att själv utvecklas som spelare.

Turneringens vinnare blev 16-åriga Evgenios Ioannidis från Grekland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Winberg

Ämnen du kan följa